Bild: Scandinav Bildbyrå

Hybridmöten - förslag på upplägg

Hur skapar du ett bra upplägg för ett hybridmöte? Hur skapar du inkluderande samtal i mindre grupper? Vi har samlat några förslag.

Filmer, klipp och videos – alla tre namn på ett medium som fortsätter att växa i användning. Korta klipp är ofta hanterbara i storlek medan längre videor och filmer snabbt växer i storlek. Små filer går att dela på många sätt, medan stora filer kräver att du använder fildelningstjänster eller i videoformatets fall hellre videodelningstjänster.

Det finns många tjänster för att ladda upp och dela videor, och de största plattformarna (förutom sociala medier-tjänster för kortare klipp) är Vimeo och Youtube. I denna artikel fokuserar vi på Youtube, men principen är ungefär densamma på Vimeo och andra liknande tjänster.

Det finns många fördelar med att ladda upp sin video på exempelvis Youtube, framförallt att det blir lättare att dela och visa videon för andra jämfört med att skicka runt en stor fil.

Skaffa ett gratiskonto

För att kunna ladda upp på Youtube krävs det att du har ett gratis Google-konto, ett konto som oftast slutar på @gmail.com. Om du redan har ett, är det bara att surfa till youtube.com och klicka på "Logga in" i det övre högra hörnet (på en dator) och logga in. Om du inte har ett hittar du "Skapa konto" på samma sida som du loggar in. Det går snabbt att skaffa ett konto.

Vem ska kunna se det du laddar upp?

Det är framförallt en sak som är extra viktig att ha koll på när en video laddas upp: integritets- och sekretessinställningar. Vi kallar detta för synlighetsinställningar.

Ett uppladdat klipp på Youtube kan ha tre olika inställningar för synlighet: 

  • Offentlig: Videon kan enbart visas för dig själv samt de Google-konton som videon är delad till via personlig inbjudan.
  • Privat: Videon kan enbart visas för de Google-konton som videon är delad till, inkl. dig själv.  
  • Olistad: Videon kan visas för alla som har länken till videon men är inte sökbar via Youtube, Google eller andra sökmotorer.

Läs mer om de olika synlighetsinställningarna i denna guide hos Google.

Steg för steg guide för att ladda upp

I Googles egen steg-för-steg-guide kan du på svenska läsa hur du går till väga för att ladda upp en video på Youtube.

Du hittar guiden här.