Sensus lanserar fiktiv nyhetssajt med 100% AI-genererat innehåll
- Digitalisering
- Demokrati och rättigheter
- Digital delaktighet
Med den fiktiva sajten Nyhetsveckan.se vill Sensus belysa utmaningarna med den senaste tidens tillgängliggörande och utveckling av AI-tekniken. "Plötsligt kan vem som helst ha en trollfabrik i fickan".
Med sajten Nyhetsveckan.se vill Sensus studieförbund aktualisera frågorna om demokrati och desinformation.
Allt innehåll på sajten är AI-genererat; alla bilder, rubriker, ingresser och artikeltexter, även alla fiktiva skribenter och deras bylines och porträttbilder. Till och med det påhittade organisationsnumret, "Om"-texten och villkorstexterna är AI-genererade.
Sajten innehåller ett femtiotal artiklar och efter Almedalsveckan kommer sajten att låsas och användas av oss och våra medlems- och samarbetsparter.
– Med Nyhetsveckan.se kan vi på ett konkret sätt väcka samtalet om hur en AI-generad verklighet kan komma att påverka och skruva informationsflödet och i det långa loppet även demokratin, säger Fredrik Hedlund, Sensus studieförbunds förbundsrektor.
Lek med tanken att vem som helst med en dator redan idag kan bygga upp sin egna lilla trollfabrik för sitt ändamål.
AI, Artificiell intelligens, är just nu på mångas läppar. Fascination och förhoppningar samsas med oro och kritik inför den nya banbrytande tekniken. Med Nyhetsveckan.se vill Sensus bidra med något konkret att hänga upp samtalen och diskussionerna i.
– Bakgrunden till Nyhetsveckan.se är att vi på ett mer greppbart sätt vill visa på möjligheter och farhågor med AI och vad man tack vare senaste årets tillgängliggörande av kompetenta AI-system kan göra relativt enkla medel. Lek med tanken att vem som helst med en dator redan idag kan bygga upp sin egna lilla trollfabrik för sitt ändamål, säger Siavash Vatanijalal, digital strateg på Sensus.
Bakom sajten finns ett av Sensus egenutvecklat automationssystem och det tog ungefär en arbetsdag att sätta upp både systemet och publicera sajten. Systemet som Sensus tagit fram möjliggör för sajtens redaktörer att i all enkelhet bara ge systemet ett underlag i form av ett ämne, en kort beskrivning eller ett längre underlag, så skapar och publicerar sedan AI kompletta artiklar på sajten.
Det har aldrig varit så lätt att bokstavligen spruta ut desinformation som det är nu.
Folkbildningen har en stor roll att spela – även här
Folkbildningen har funnits i över 100 år i Sverige och har därför många gånger mött stora samhällsförändringar. Folkbildningen är en viktig resurs för människor att bilda sig, engagera sig, samtala och fördjupa sin kunskap tillsammans i mindre grupper. Ett av folkbildningens huvudsyften är att stödja verksamhet som bidrar till att stärka och utveckla demokratin.
– Som folkbildningsorganisation ser vi vikten av att lyfta frågorna om AI och demokratin. Om desinformation och källkritik. Därför lanserar vi nu Nyhetsveckan.se som underlag för samtal och fördjupning, säger Fredrik Hedlund, förbundsrektor på Sensus studieförbund, och fortsätter:
– På många sätt gör vi som vi brukar. Vi fortsätter att stärka det demokratiska samhället som vi har gjort i decennier genom att bjuda in till bildning om komplexa samhällsfrågor. Vår förhoppning är att Nyhetsveckan.se ska väcka tankar, samtal och mer kontinuerliga träffar i form av studiecirklar. I samband med lanseringen av Nyhetsveckan.se har vi också tagit fram en enklare samtalsguide kopplat till AI och desinformation.
Sensus studieförbund arrangerar också ett panelsamtal om AI i Almedalen nästa vecka. Samtalet går under parollen ”Vad blir bildning i en AI-integrerad värld?” och genomförs onsdagen den 28 juni klockan 14.00 i Visby domkyrkas församlingshus på Norra Kyrkogatan 2.
Medverkande är:
- Jan Gulan Gulliksen, professor inom Human Computer Interaction och Vice rektor för Digitalisering, KTH
- Susanne Rappmann, biskop i Göteborgs stift
- Nicklas Cserhalmi, museidirektör, Arbetets museum
- Fredrik Hedlund, moderator, förbundsrektor, Sensus studieförbund