STOCKHOLM

Västerländsk esoterism: Satanism i historia och nutid

Föreläsningen berättar om hur satanism fungerat som ett motståndets språk, från romantiken till nutiden.

Datum

4 mars 2024

Dag

Måndag

Tid

Kl 18:30 - 20:30

Plats

Sensus Stockholm Medborgarhuset (plan 7)Stora konferensen 10

Medborgarplatsen 4 11826 STOCKHOLM

Pris

Kostnadsfritt

Bland de som nyttjat det finner vi radikala brittiska poeter, franska och ryska anarkister, svenska socialdemokrater som ville provocera och skrämma den borgerliga kristenheten, hedonistiska radikalindividualister i 60-talets Kalifornien, kyrkbrännande norska hårdrockare och ateistiska medborgarrättskämpar i dagens USA. Alla dessa ingår i aftonens demoniska myller. 

Västerländsk esoterism är ett dynamiskt delfält inom religionsvetenskapen, som också griper in i områden som idéhistoria, sociologi och konst-/litteraturvetenskap. Till esoteriska strömningar räknas exempelvis kabbala, alkemi, rosenkreutzar-grupper, frimureri, 1800-talets ockultism med hemliga ordnar och ritualmagi, samt nutidsfenomen som wicca, satanism och new age. Mycket av vår tids populärkultur är djupt präglad av tankegods med detta ursprung, som dessutom spelat stor roll även för många högkulturella konstnärer och författare.

Föreläsning 4 av 7. Varje föreläsning är fristående. Föreläsningarna sker i samarbete med Södertörns Högskola. Föreläsningarna är en del av högskolekurs, men är öppna för allmänheten. Mer information om kursen finner du här https://www.sh.se/program--kurser/kurser/grund/vasterlandsk-esoterism 

 

Arrangemangsid: 1574465

Medverkande

Per Faxneld

Kontaktperson

Utskriftsmöjligheter