Det går inte längre att anmäla sig till denna cirkel, kurs eller arrangemang.

Sök efter liknande eller meddela ditt intresse!

VÄXJÖ

Nowruz.

Datum

12 april 2024

Dag

Fredag

Tid

Kl 18:00 - 23:00

Plats

Vattentorget 1IOGT

Vattentorget 1 35234 VÄXJÖ

Pris

200 kr

Nowruz markerar inledningen på det nya året i flera länder runt om i världen, inklusive Iran och Afghanistan, men även i nationer som Tadzjikistan, Ryssland och Kazakstan, för att nämna några. Denna urgamla tradition, som firas som en officiell helgdag i dessa länder, är mer än bara en tidsmarkör; den symboliserar naturens återfödelse och en ny början för människorna som firar den.

Traditionen, som sträcker sig tillbaka i tiden, har blivit en del av det kulturella och andliga arvet hos många etniska grupper i regionen. Nowruz anses inte bara vara en tid för naturens uppvaknande – med trädgårdar och parker som spirar till liv – utan även en tid för personlig förnyelse. Det är en tid då människor klär sig i nya kläder och välkomnar det nya året med ett förnyat sinne och en positiv inställning.

Nowruz har även uppmärksammats av UNESCO som "Internationella Nowruz-dagen", vilket ytterligare understryker dess betydelse som en del av mänsklighetens kulturella och andliga arv. Dessutom är dagen en viktig religiös högtid för anhängare av zoroastrismen och bahá'í-tron.

Firandet av Nowruz sammanfaller med vårdagjämningen, det ögonblick då dag och natt är lika långa och solen korsar ekvatorn. Detta astronomiska fenomen markerar början på det nya året enligt den solära Hijri-kalendern, vilket vanligtvis infaller den 21 mars i den gregorianska kalendern, även om det kan variera något från år till år.

Nowruz är mer än bara en dag i kalendern; det är en tid för gemenskap, glädje och förnyelse. Genom att fira denna dag, hedrar människor inte bara en urgammal tradition utan också naturens cykler och möjligheten till en ny början.

Vi firar Nawroz med livmusik med sångare från Afghanistan, dans, aktiviteter för hela familjen, mat och mera

program:

kl. 18:00- 18:30 föreläsning om Nawruz

kl. 18:30- 19:00 bord dekoration

Kl. 19:00-20:00 barn aktiviteter

kl. 20:00-21:00 modevisning med traditionella kläder från Afghanistan

kl. 21:00-22:00 sång och musik

kl. 22:00.23:00 folkdans

 

 

Vid anmälan före 7/4 kostar det 200 kr, därefter 300 kr.

Du kan använda hela programmet när du köper biljett för 200kr 

Mat och dricka ingår

Biljett köps vis Billetto och swish

 Föranmälan krävs

Arrangemangsid: 1586625

Kontaktperson