Bild: Scandinav Bildbyrå

GÖTEBORG

Livsberättargrupper – ledarutbildning

Att träffa andra, få berätta och bli lyssnad på och få höra andras berättelser, det gör gott för själen. Livsberättargrupper vill ge hopp, mening och sammanhang.

Startdatum

17 oktober 2024

Veckodagar

Torsdag, Fredag

Tid

Kl 9:30 - 17:00

Omfattning

2 tillfällen, 16 studietimmar

Plats

Se beskrivning

Pris

Se beskrivning

Innehåll och upplägg
Denna ledarutbildning riktar sig till dig som vill leda Livsberättargrupper.

Syftet med livsberättargrupper är att lindra den ofrivilliga ensamheten genom att erbjuda äldre personer (åldern 65+) gemenskap, ökad livslust och självkänsla.

Grupperna som består av 6-8 deltagare träffas en gång i veckan och efter avslutad ledarutbildning kan du, tillsammans med ytterligare en ledare/volontär hålla i en grupp. 

Gruppen erbjuder ett tryggt sammanhang som kan öppna upp för att dela med sig av minnen, tankar och känslor med fokus på existentiella frågor. Varje träff har ett tema som man pratar och diskuterar utifrån. Det kan handla om barndom, uppväxt, vuxenliv eller en händelse som betytt särskilt mycket. I samtalen tar vi dessutom hjälp av musik, avslappning och foton för att öppna upp för tankar och känslor.

Tid
Ledarutbildningen är en två-dagars-kurs torsdag 17/10 och fredag 18/10. 
Tid: 09.30-17.00 på torsdag och kl 09.00-16.30 på fredag.

Plats
Sensus; Drottninggatan 30, Göteborg. (Utbildningen hålls i sal 32)

Kurskostnad 
Kurskostnaden är rabatterad till 1500 kr för personer som är verksamma inom Svenska Kyrkan och ledare inom Sensus som vill starta upp Livsberättargrupper (rapporteras som folkbildning genom Sensus).
För övriga deltagare är kostnaden 3500 kr. I kursavgiften ingår kurs, fika och material. Lunch och eventuell övernattning ordnas på egen hand. Det finns gott om olika boenden och lunchställen i Göteborg. Hör av er om ni behöver tips. Det går även bra att ha medhavd lunch. Mikro och kylskåp finns i lokalerna.

Om ledarna
Ledare för kursen är Margareta Andersson och Lisbeth Sjöling.
De är båda sjuksköterskor med vidareutbildning inom psykiatri och öppen hälso- och sjukvård och har arbetat med människors psykiska ohälsa främst för äldre inom äldreomsorgen och hälso- och sjukvården. Båda har i många år arbetat med olika forsknings och kvalitetsprojekt med syfte att förbättra kvaliteten för omsorgstagare/ patient, anhöriga och personal. Projekt inom Cancerfonden, Socialstyrelsen, EU-projekt och Senior Göteborg har lett fram till olika studiecirkelmaterial som Det goda mötet, Det sista kapitlet, Reflektionsmodellen, en spegling av äldreomsorgen. Margareta och Lisbeth är utbildade processhandledare och har handlett personalgrupper och studenter. Som pensionärer och volontärer inom Stadsmissionen har de utbildat sig till gruppledare och utbildare inom Livsberättargrupper. De har lett flera livsberättargrupper. Pia Gudmundsson föreläser om äldres psykiska hälsa. Pia är forskare inom GU och hennes avhandling handlar om depression hos äldre.

Anmälan
Anmälan sker senast 8/10 2024. Anmälan är bindande.

Vi förbehåller oss rätten att ställa in vid för få deltagare.

Du som är verksam inom Svenska Kyrkan eller är ledare inom Sensus kan gå utbildningen till ett rabatterat pris - skriv i meddelanderutan var du är verksam. Vid anmälan uppge Faktureringsadress i meddelande rutan. Du kommer att få en kallelse till kursen c:a en vecka före kursen.

Arrangemanget sker i samarbete med Västra Götalandsregionen.

Arrangemangsid: 1586308

Kontaktperson

Utskriftsmöjligheter