Folkbildningsdagen

Vi uppmärksammar den viktiga folkbildningen i samband med att Göteborg fyller 400 år. Den 13:e oktober bjuder vi på en mängd folkbildande upplevelser.

Den moderna folkbildningen är cirka 160 år. Men bildat oss och velat lära oss nya saker har vi gjort längre än så. Minst 400 år! Därför vill vi med blicken bakåt och siktet framåt bjuda på en mängd olika folkbildande upplevelser för dig och alla göteborgare. Gå på det som lockar dig!

Du kan närvara på en eller flera program men du måste skicka in en ny anmälan för varje programpunkt du vill deltaga i. Längre ner på sidan hittar du anmälningslänkar för respektive arrangemang.

Dagen genomförs i samarbete med Västra Götalandsregionen. Varmt välkommen att folkbilda dig!

Kl. 8.30-10.00
Folkbildning - då, nu och sen
Hur relevant är det med prat om rörelser, demokrati och fritt och frivilligt? Hör Lina Brustad, folkbildningschef på Studieförbundet Vuxenskolan i ett samtal med Kerstin Alnebratt, chef på Förvaltningen för Kulturutveckling. Frukost står uppdukat från kl. 8.30. Samtalet börjar kl. 9.00.

Från kl. 11.30-13.00
Sopplunch & Du är här – ett mobilt sångspel om Göteborg
Vi börjar med en sopplunch med Pusterviks goda soppa.

Kl. 12.15
Du är här - ett mobilt sångspel om Göteborg
- med Lina Ekdahl, musikerna Isak Eldh och Magnus Haglund
Efter sopplunchen sätter vi igång med det mobila sångspelet. 400 platser. 400 år. Du är här - sätter ljus på de kända riktmärkena likväl som de undangömda vråna. En hyllning till staden i dess mångfald av detaljer, skillnader, klanger, motsägelser och möjligheter.

Kl. 14.30
Stadsvandring - I Sophie Elkan fotspår
Följ med på en lugn promenad genom Göteborg och hör om Sophies livsöde, hennes författarskap och de fantastiska resorna med Selma Lagerlöf.

Kl. 16.00
Stadsvandring - Haga, Göteborgs första förort.
Haga är en stadsdel med en rik och spännande historia. Här får vi möta såväl livstidsfångar och mördare som välgörare och nykterhetsivrare.

Kl. 18.00
Sonya med Y
I år skulle Sonya fylllt 90. Vi hyllar henne genom att lyfta hennes repertoar. Jessica Winnberg, sång och Sven-Erik Svenna Dahlberg, piano.

Kl. 19.00
Möt Pontus Hjorthén
- Dokumentärfilmare med förkärlek till det västsvenska

Hemligheten, Fotbollens sista proletärer, Ett nytt liv och Barn av vår tid. Dokumentärfilmer som handlar om fotboll, en pappa, konstnärer, musiker och skådespelare. Pontus filmer berör och här får vi möta honom i ett samtal med David Oest, verksamhetsutvecklare på Sensus studieförbund.

Kl. 20.00
Katarina Hemlin - Sången om Göteborg 400 år
Katarina Hemlis låt ”Vi vill leva, vi vill dö i Göteborg” har utsett till soundtrack för Göteborgs 400-årsfirande. Tillsammans med musikerna Lisa Moberg (fiol) och Maria Doumeni Cronholm (cello) får vi höra den framföras och dessutom får vi öva den tillsammans. Lisa Lillieroth teckentolkar Göteborgslåten Vi vill leva, vi vill dö i Göteborg.

Kl. 21.00
Frigga - en musikal av folkbildande karaktär
Musikalen om Frigga är en nyskriven berättelse om människorna bakom rösträttsrörelsen i det tidiga 1900-talets Göteborg. Vi får höra delar av ensemblen samtala om projektet och sjunga några sånger ur musikalen som har premiär våren 2022.

Anmäl dig

Alla programpunkter