Bild: Michelle Olsson/Aiina Larsson

Verkligheten – bästa studiematerialet när band, artister och arrangörer ska utvecklas

16 januari, 2023
  • Musik – Band och artister

Sedan hösten 2020 har Sensus studieförbund genomfört studiecirklar i konceptet Sensus Case. Cirka 30 band, artister och arrangörer har sedan starten fått stöd i verkliga situationer och utmaningar i något de velat åstadkomma.

I studiecirkeln Sensus Case får band, artister och arrangörer möjlighet att arbeta skarpt utifrån sin idé tillsammans med en professionell aktör från musikbranschen.

Deltagarna kopplas ihop med en ledare som jobbar professionellt inom just det område där deltagarna vill utvecklas. Det kan vara ett band som har spelat in en skiva och vill lära sig mer om musikutgivning, och då får samtala med en person från ett skivbolag. Det kan också vara ett antal soloartister som sitter med samma utmaningar, t ex att komma ut på turné i städer de inte spelat i innan, där de kan bli ihopkopplade med en person från ett bokningsbolag. Några kompisar kanske vill starta en festival i sin hemort och kan då få bolla med någon som har erfarenhet av att starta och driva en musikfestival.

thumbnail_IMG_0395 beskuren

(Artisterna Aevy Lore och Julia Bengtson fördjupar sina kunskaper inom turnébokning tillsammans med Peter Nordenström på Adore Music.)

Grundtanken är att deltagarna beskriver ett case där de behöver fördjupade kunskaper för att komma vidare och att Sensus kopplar ihop dem med en erfaren och kompetent ledare. Studiematerialet - caset - är alltså inte något teoretiskt underlag utan en verklig situation. Deltagarna och ledaren studerar tillsammans caset och analyserar, samtalar, delar erfarenheter och hittar lösningar. Tanken är att det ska ge konkreta idéer och verktyg för att komma vidare här och nu. Men också kunskap om ämnet att bygga vidare på långsiktigt.

Förutom låtskrivare och musiker är de allra flesta band och artister även musikutgivare, turnébokare, arrangörer och projektledare. Att navigera i dessa olika roller och projekt kräver verklig kunskap. I studiecirkeln Sensus Case får de riktiga verktyg och stegvist stöd från personer med stor erfarenhet.

Exempel på genomförda Sensus Case under år 2022:

  • Coral the color – Releaseplanering med Ali Vedadi (A&R)
  • Agitator – Inspelning och musikutgivning med Magnus Bjerkert (skivbolagsdirektör)
  • Swangs elektriska – Turnébokning med Hilma Kekkonen Orell (bokare och arrangör)
  • Emanuel Edner – Artistlansering och releaseplanering med Anna Lindholm (A&R och projektledare)
  • Kungens Jazz – Albumrelease och planering av spelningar med Petter Seander (PR-proffs)
  • Aevy Lore + Julia Bengtson – turnébokning med Peter Nordenström (Arrangör och skivolagsägare)
  • Madminton – albumrelease och turnébokning med Hilma Kekkonen Orell (bokare och arrangör)
  • Ruin – Inspelning, samarbeten, releaseplanering, avtalsskrivande, marknadsföring med Ali Vedadi (A&R)
  • Lovi Did This + Wilma Nea – turnébokning med Amanda Söderberg (bokare)
  • Emilia Franklin + YungSpöke – musikproduktion med Wahib (musikproducent)
  • Nathalie, MIRIAM, Agnes Skure, Mary Rose – Artistutveckling och releaseplanering med Anna Lindholm (A&R och projektledare)
Röster från deltagande band och artister
Vi är på helt ny nivå vad gäller förståelse av hur branschen fungerar. Det var lärorikt att ta del av hur TEN jobbar med sina artister. Vi har blivit mycket bättre än vad vi hade hoppats på tack vare detta Case.

Coral the Color

band som fått stöttning av Ali Vedadi på TEN Music Group.