Vädra dräkten
- Konst och hantverk
I början av juni arrangerade Rådmansö hembygdsförening tillsammans med Sensus ”Vädra dräkten”. På Sladdstyckets tun, hembygdsgården vid Kapellskär, samlades ett 40-tal intresserade. 15 personer var klädda i vackra folkdräkter.
Idén kommer ursprungligen från Finland där man 5 augusti firar folkdräktens dag med picknick. Föreningen Roslagen Kalevala deltog och delade generöst med sig av det finska sättet att umgås i dräkt. Att “vädra dräkten” är ett sätt att träffas, fika och fota.
– Jag har upptäckt att folk som har folkdräkt är lika som såna som kör motorcykel. Det är folk som blandar sig med alla, var man än kommer ifrån, säger Leif Arensborg, som för dagen var klädd i den spektakulära Tjocködräkten.
Flera andra dräkter fanns representerade på Sladdstycket. Aina Öman bar en hundra år gammal Leksandsdräkt. Några damer hade hittat ärvda Rådmansöklänningar, dvs den Upplandsdräkt med en särskild randning i orange toner, som Rådmansö husmorsförening en gång tog fram. Häverö och Rättvik var representerade, liksom flera vackra finska dräkter.
Många timmars jobb ligger bakom en folkdräkt, ofta ska tyget vävas också. Inger Abrahamsson, som för dagen var klädd i sin handsydda Häverödräkt, berättade att hon har broderat ett 60-tal Sverigedräkter, bland annat drottning Silvias Sverigedräkt. Katarina Thurell hade för dagen sammanställt en utställning om hattar och mössor, där halmhattar, bindmössor, herrhattar och en nytillverkad Tjockömössa visades. I hembygdsföreningen pågår arbete med att lära ut nålbindning, det s k Rådmansöstygnet som finns i Tjocködräktens mössa.
En materialmarknad anordnades där några kunde fynda begagnade bindmössor och andra dräktdelar, dräkt- och textillitteratur. Monica Hansson sålde bivaxkakor, för att vaxa lingarn.
Alla som deltog talade redan om att vi ses nästa år!
Text: Katarina Thurell
Fr v Leif Arensborg, Tjocködräkt, PG Thurell, Häverödräkt, Gustav Thurell, Rättviksdräkt
Foto: Katarina Thurell