Rosa rummet – bokcirkeln mitt i livet
- Litteratur och skrivande
I Sundsvall finns en liten grupp vänner som träffas i bokcirkeln, denna klassiska studiecirkelform som aldrig verkar gå ur tiden. I en bokcirkel kan läsare med olika erfarenheter och livserfarenhet nå fram till ny förståelse av sig själva och sin omgivning.
För den som är mitt i livet med heltidsjobb och kanske småbarn kan det vara svårt att vara och samtidigt hinna reflektera över sig själv och sin samtid. Där kan bokcirkeln fylla ett viktigt syfte för att kunna reflektera över saker, först själv, och sedan spegla detta hos andra.
Vi är många småbarnsföräldrar och läsning kanske inte alltid prioriteras. Men har man en bokcirkelbok på gång måste man sätta sig och läsa! Annars prioriteras läsningen lätt bort till förmån för scrollande eller tv-serier.
Just att först få en möjlighet att kontemplera ensam är värdefullt, då tankar och känslor får en chans att bottna i sig själv. Detta i en värld då det kan upplevas som att det mesta ska gå fort och vara tidseffektivt. De tycker sig ha hittat ett bra koncept.
Läsupplevelsen stannar inte för att man har läst ut boken. Vi får absolut inte diskutera boken med varandra innan vi träffas, därför är man riktigt förväntansfull när det äntligen är dags för bokcirkel.
Rent praktiskt kan en bokcirkel vara upplagd på olika sätt, där litteraturen kanske väljs efter olika genrer eller teman. Namnet på denna bokcirkel, Rosa rummet, kommer sig av att gruppen gärna väljer böcker av kvinnliga författare. Men det blandas friskt utifrån intressen och böckerna väljs utifrån ett eget upplägg där alla får chans att välja bok till gruppen.
Vi väljer i turordning vilket gör att det kan bli böcker utifrån olika intressen och genrer. Vi läser skönlitteratur, gärna böcker kvinnliga författare som finns på pocket och inte är alltför långa. Vi har en anteckningsbok där vi loggar vilken bok vi läst, vilka omdömen den fick samt sammanfattar det viktigaste ur diskussionen.
Vad som diskuteras i en bokcirkel kan också variera.
Vi diskuterar allt! Läsupplevelse, karaktärernas utveckling, vad vi gillade med boken, vad som saknades, språket och hur den jämför sig med vad vi läst tidigare.
Detta är ett exempel på hur en givande bokcirkel kan fungera. En bokcirkel är för alla som vill läsa och utvecklas. Är du och några vänner också intresserad av att starta en bokcirkel, hör av dig till ditt lokala Sensuskontor för att få hjälp med att komma igång.