Onsdagsgruppen – förmodligen vår äldsta studiecirkel

4 november, 2022
  • Litteratur och skrivande

Enligt hörsägnen har onsdagsgruppen i Malmö mer än 30 år på nacken. Vad är framgångsreceptet för gruppen som ses varje onsdag på Sensus för att diskutera och bokprata?

En bok per termin
Den som står för kakan väljer valfritt ämne. För onsdagsgruppen började som en diskussionsklubb men blev sedan också en bokcirkel. Numera har man ett beprövat och genomdiskuterat upplägg som varvar diskussioner och samtal kring de senaste tre kapitlen i terminens bok.

– Det är väldigt trevligt att vara med och det har blivit en del böcker genom åren. Jag har varit med i cirka 10 år och är själv stolt över att vi lyckades hålla igång även under pandemin, säger Ulf Persson som är ledare för studiecirkeln.

Iranska ordspråk var dagens valfria ämne
Onsdagen vi var med var det födelsedagsfirande och dagens huvudperson valde tårta och iranska ordspråk. Det visade sig att iranska och svenska ordspråk har många likheter. Hatif har mycket klokhet att förmedla, och ett bidrag är detta ordspråk: I kärlek blir allting lätt, även det som förståndet trott vara för tungt.

– Jag var med först och fick med mig mina systrar för jag berättade alltid efter onsdagarna om diskussionerna. För mig har det bidragit till riktigt vänskap där jag genom åren fått riktig hjälp av medlemmar i olika situationer samt lärt mig mycket, säger Shala Taher.

Framgångsreceptet – variationen
De tio som är med i gruppen just nu har varit med i olika antal år såklart. Från ett år till 24 år. Det är imponerande! De tror att framgången ligger i att de växlar kunskap och dryftar dagsaktuella frågor och företeelser. Idag blev det fokus på situationen i Iran, kanske också en del av anledningen att tre av medlemmarna är systrar med Iran som hemland. Mycket givande och kunskapsbringande!

– Jag tror det är att vi utvecklat agendan hela tiden som gjort att vi håller över tiden. Ett tag hade vi högläsning och det var väl ingen höjdare. Det är viktigt att alla kan påverka upplägget! Dessutom tror jag att vi alla är nyfikna av oss, säger Bent Nilsson som är vice ledare och var den som fick med sig Ulf.

Ramverk och umgängesregler
De två förmiddagstimmarna följer ett beslutat ramverk och utgår från bestämda umgängesregler för att säkra inkludering och engagemang. Det blir en utflykt per termin också. Och under pandemin sågs man utomhus.

– När jag gick i pension tänkte jag; vad gör jag nu? Då kom jag att tänka på Unionen-pensionärerna och tänkte att jag ringer dit! Det är 12 år sedan och det är så roligt med val av bok. Nu är det Svarta Saint-Barthélemy av Fredrik Thomasson och idag bestämde vi att vårens bok blir en av årets Nobelpristagare Annie Ernaux, avslutar Anita Lindhe onsdagsgruppens förmiddag.