Musikläraren som blev informatör

5 juli, 2018
  • Arbetsliv

"Vikten av att få ut sitt budskap har ökat och det är ju helt meningslöst att ha en verksamhet om ingen vet om att den finns”, säger Anders Sjöling som nyligen gått utbildningen Diplomerad Informatör på Sensus. Idag arbetar han som informatör i Svenska kyrkan.

Efter 20 år som konsulent på Skolkyrkan har Anders sadlat om till informatör. ”Behovet av informatörer ökar hela tiden”, berättar han. ”För 10 år sedan var det osannolikt att en församling skulle ha en utbildad informatör. Idag har majoriteten av församlingarna i Göteborg någon person som innehar den rollen.”

Vägen till informatörsyrket har inte varit helt självklar. Anders tog en musiklärarexamen för snart 30 år sedan och startade sin yrkesbana som musiklärare på Öckerö. Efter ett halvår i läraryrket satsade Anders på en egen musikkarriär och försörjde sig under sju år som frilansande musiker och trubadur. De senaste 20 åren har han arbetat som konsulent inom Skolkyrkan med kurs- och projektverksamhet.

Förra året beslutades det att Skolkyrkans verksamhet skulle avvecklas och i samband med det erbjöds Anders möjligheten att gå Sensus informatörsutbildning. ”Du har ju arbetet mycket med information i din konsulenttjänst, så det kan vara bra för din framtid”, tyckte hans chef. Anders kunde inte annat än instämma och tackade ja till det generösa erbjudandet.

Utbildningen har betytt flera saker för Anders. ”Jag arbetade med kommunikation tidigare, men utbildningen har gjort att jag nu vet var jag står rent kunskapsmässigt. Den har både gett en bekräftelse på befintlig kunskap men även visat vad jag behöver fylla på med.”

Även om han tycker att alla delar i utbildningen har varit intressanta och användbara, så är det särskilt två avsnitt som har varit extra betydelsefulla – att arbeta med de grafiska programvarorna och det skrivna ordet. ”När vi arbetade med InDesign var det ingen av deltagarna som ville gå på lunch. Till slut fick kursledaren dra oss ut ur lokalen”, berättar Anders. ”Och något som jag verkligen går igång på, det är att skapa text. Som informatör får man i vanliga fall bearbeta en befintlig text, men här fick vi ägna en hel dag åt att skapa egna texter och det är mycket roligare.”

”Förutom att jag tar med mig massor av nya kunskaper från utbildningen så har jag nu tillgång till ett nätverk med andra informatörer” förklarar Anders. Efter utbildningen får deltagarna tillgång till en Facebookgrupp där kursledarna och alla tidigare Diplomerad Informatörer är med. ”Här kan man ställa frågor eller bidra med sina egna erfarenheter”, berättar Anders.

Under utbildningens gång har Anders erbjudits en projekttjänst inom Svenska kyrkan. ”Jag har ett uppdrag att se över hur det nya domkyrkopastoratet i Göteborg ska arbeta med kommunikation i framtiden samtidigt som jag slutför en konfirmandkampanj åt Svenska kyrkan i Göteborg. När dessa uppdrag är avklarade finns det en möjlighet att jag får fortsätta som informatör i pastoratet.” Mer än deltid vill han inte arbeta som informatör eftersom han även driver en firma där han arbetar som ljudtekniker och frilansmusiker. ”Musiken har alltid haft en central roll i mitt liv”, betonar Anders.

Arbetet med det nya pastoratets kommunikationsbehov har gett många viktiga insikter. ”I framtiden kommer det att vara fler medarbetare som är delaktiga i kommunikationsarbetet. Vi måste alla aktivt ta tillvara på möjligheten att kommunicera och se kommunikationen som en del av vars och ens uppgift.”

Hur når man då dit? ”Framförallt måste vi ta tillvara på varandras erfarenheter och våga släppa på prestigen”, avslutar Anders.


Fredrik Lundblad

Kommunikatör, Sensus riksförbund

Diplomerad kommunikatör

Utbildningen Diplomerad kommunikatör ger dig praktiska och strategiska kunskaper inom information och kommunikation. Utbildningen är en grundläggande kommunikatörsutbildning.

Läs mer