Manifest Talks med fokus på svenskt musikliv
- Musik – Band och artister
- Musik – Instrument och sång
Ingen gala utan möten och samtal. Under årets Manifest Talks, seminarieprogrammet som anordnas i anslutning till Manifestgalan, fick musikbranschen och aktörer mötas för att prata om bland annat musikalisk mångfald, AI-genererad musik och musiksverige idag och imorgon.
Sedan något år tillbaka är vi med och arrangerar Manifest Talks, seminarieprogrammet som låter musikbranschen och aktörer träffas och prata nutidens och framtidens musikliv i Sverige.
I år genomfördes Manifestkonceptet i Norrköping och just panelsamtalen Talks tog plats på kulturkvarteret Hallarna. En av de inledande samtalen var "Musiklivets gräsrotsinfrastruktur", där besökarna fick höra Max Låke, moderator och verksamhetsledare på Unga tankar, Love Runesson, Tim Bergling Foundation, Joanna Wolf, Tim Bergling Foundation, Jens Hellman, Sensus och Rebecca Meiselbach, Musikerförbundet, prata om vad som bygger Sveriges musikliv underifrån.
Det blev ett fint och värdefullt samtal om studieförbundens viktiga roll när det kommer till att stötta musiker och arrangörer med personal, utrusning, kompetens, scener, studios och replokaler och vad som nu riskerar att hända när statsbidraget dras ner med en tredjedel.
– De neddragningar vi nu ser drabbar studieförbunden och deltagarna är något vi absolut inte har råd med. Ungdomar behöver kunna hitta gemenskap hos andra, de behöver platser att gå till, menar Love Runesson, Tim Bergling Foundation.
Snack på dagen, gala på kvällen
Just värdet med att ses under den här formen av samtalen är jätteviktigt menar Gabriella Norenius, verksamhetsutvecklare på Sensus. Hon tillsammans med kollegorna Christoffer Gustavsson, Magnus Pejlert och Jens Hellman, som alla jobbar inom Sensus musikverksamhet, fanns med både i planeringen och under dagen.
– I den digitala tid vi befinner oss i går det inte nog att prata om värdet av att mötas. Att personer från olika delar av musikbranschen får dela och jämföra infallsvinklar kring olika ämnen. Jag är jättenöjd med årets Manifest Talks, det har varit välbesökt och vi har kunnat lyssna till jättemånga intressanta samtal.
Under kvällen klev Gabriella upp på scen för att dela ut pris i kategorin Årets Nykomling, ett pris som Sensus står bakom. Vinnarna blev Boko Yout som tog scenen med storm när de fick ta emot publikens jubel.
– Det känns otroligt fint att få det här priset. Det är ett kvitto på projektet och känns otroligt motiverande. Vi är på rätt väg, vi syns, vi hörs, säger Paul Adamah, sångare i bandet.
Boko Yout släppte sin debut-EP "As seen on TV" i maj förra året och Paul har uppmärksammats för sina liveshower som är intensiva, fyllda av improvisation och präglas starkt av konstnärliga utspel.
Nominering lät som följande:
"Med sina säregna dramatiska monologer, vandrande rytmer och med en EP i bagaget har vi bara skrapat på ytan för vad denna nytänkande afro grunge-guru kan åstadkomma. Men vi ser fram emot vad som komma skall för årets nykomling på Manifestgalan 2024".