Bild: Stina Carlsson

Fotbollsstjärnan i match mot rasism

13 december, 2022
  • Historia
  • Livsfrågor
  • Rättigheter och hållbarhet

Lilian Thuram reser runt i världen för att skapa dialog kring frågor om rasism och andra former av diskriminering, med ett särskilt fokus på utbildning. Mottot för stiftelsen är ”Man föds inte till rasist, man blir det”. I september besökte han för första gången Norrbotten.

Lilian Thuram är mest känd som en av fotbollens stora stjärnor och var proffsspelare i nästan 20 år. Han var med när Frankrike vann VM 1998 och EM 2000, och igen när laget tog silver i VM i 2006. När ett hjärtfel satte stopp för hans fotbollskarriär 2008 startade han en stiftelse för att utbilda mot rasism. Numera reser han runt i världen för att skapa dialog kring frågor om rasism och andra former av diskriminering, med ett särskilt fokus på utbildning. Mottot för stiftelsen är ”Man föds inte till rasist, man blir det”.

I september besökte Thuram för första gången Norrbotten för att genomföra en föreläsningsturné i samarbete med Rättighetscentrum Norrbotten. Under fyra intensiva dagar genomfördes åtta föreläsningar på fyra orter för totalt omkring 1200 personer. Det var extra roligt att vi nådde ut till en publik som vanligtvis inte väljer att komma på våra offentliga arrangemang på teman som på olika sätt kretsar kring diskrimineringsfrågor – många lockades nog av att se en fotbollsidol och fick anti-rasism på köpet.

Thuram är en skicklig föreläsare som har en djup förståelse om de mekanismer som ligger bakom rasistiska tankar och handlingar. Han berättade både om sina upplevelser som aktiv fotbollsspelare och om andra sammanhang och har många förslag på hur vi kan motverka rasism och andra former av diskriminering. I sina föreläsningar drar han paralleller mellan rasism och andra former av förtryck och visar att resonemangen lika väl går att applicera på sexism och homofobi.

För antidiskrimineringsverksamheten är information, utbildning och opinionsbildning en viktig del av vår verksamhet och det är värdefullt att kunna nå ut till nya målgrupper. Som så ofta är fallet ger publika arrangemang ringar på vattnet och vi hoppas att inleda samarbete med flera nya aktörer med idrottskoppling under kommande år.

Föreläsningarna arrangerades med stöd av Forum för Levande Historia och i samarbete med RF-SISU Norrbotten, medan verksamheten finansieras av MUCF (Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor), Region Norrbotten, Luleå kommun, Sparbanken Nord och Piteå kommun.

Thuram samtalar med elever på Idrottsgymnasiet i Luleå efter föreläsningen.