Blåsmusiken lever i Karlshamn
- Musik – Instrument och sång
Vi är i scoutstugan i Svanevik utanför Karlshamn en av årets första försommarkvällar. Här repeterar Sveriges enda scoutmusikkår. Under ledning av sin musikaliska ledare Per Truedsson repeterar man inför ett fullt program med fem framträdanden – och det är bara innan 5 juni.
Snart hundraårsfirande
Karlshamns kyrkliga scoutkår bildades på juldagsmorgon 1923 och ganska snart kom idén att ha en egen orkester. Årets därpå framträdde man för första gången på Valborgsmässoafton. Idag består musikkåren av 25 medlemmar i väldigt blandad ålder. Yngst är trummisarna Gustav och Filip, 13 respektive 14 år gamla. Äldsta medlemmen 83 år. Flest år innanför rocken har Mats som varit medlem i 54 år;
- Det är roligt att spela och gemenskapen är viktig. Innan mig var min far med och alla mina tre barn har också varit med i perioder.
Scoutmetoden utifrån egna förutsättningar
Per tog ansvar som musikalisk ledare vid ett årsmöte då ingen annan ville:
- Men det är bra för då får jag ta fram den musik jag vill. Jag älskar jazz! För mig är det viktigaste att vi ska ha kul. Vi har också omvandlat scoutmetoden till våra förutsättningar. Du behöver alltså inte vara musiker för att vara med. Kan du grunderna och vill lära dig finns alla möjligheter!
Musikkåren spelar allt från marscher till pop och storbandsmusik. Kanske är blandningen en av anledningarna till att man attraherar allt fler till sig? Senaste tillskottet var med denna måndagskväll och det börjar vi bli fullt i den fantastiskt trevliga scoutstugan. I deras metod ingår också att man arbetar tillsammans och hjälps åt samt att alla deltar utifrån ett stödjande ledarskap. Sist men inte minst finns samhällsengagemanget som är en röd tråd och basen för hela verksamheten.
Besök på äldreboenden under pandemin
Pandemin satte käppar i musicerandet även här men då fick man anledning att återuppta en gammal idé inom scoutmusikkåren; att istället för att repetera åka ut och göra konserter.
- Att göra det på våra äldreboenden kändes som en självklarhet och med hjälp av personalen lyckades vi coronasäkra konserterna, berättar Mats och Per.
Stark tro på framtiden för såväl musikkårer som blåsmusik
Musikkårer har sitt ursprung inom krigsmakten där man med musik skulle ingjuta mod. Finns det då plats för detta i den moderna scoutrörelsen? Absolut menar man i Karlshamn. Och blåsmusiken.
- Vi har ett rikt musikliv i Karlshamn men blåsmusiken går utför. Musik i Blekinge har ett projekt för att så att säga blåsa liv i det hela, och det är viktigt. En annan viktig del i vår verksamhet är att skapa gemenskap, sammanhang och tillhörighet. Inom scoutmusikkåren finns idag en stor tro på framtiden. Vi hoppas att vi under många år framöver kommer att vara en del av Karlshamns musik och kulturliv, avslutar Per.
Vill du veta mer eller komma i kontakt med Karlshamns scoutkår?
Hör gärna av dig via kårens hemsida: karlshamnsscoutmusikkar.se