Baby, It’s Cold Outside – ett projekt om de globala målen i Agenda 2030
- Hållbar utveckling
Baby, It’s Cold Outside heter Medis 5’s nya projekt. Med filmer, konst, musik och en ny Youtube-kanal – ABC-kanalen – kommer Medis 5 på ett lättsamt sätt att sprida kunskap om de globala målen i Agenda 2030.
Agenda 2030 består av sjutton olika mål som FN’s alla medlemsländer har skrivit under. Målen handlar om hur vi tillsammans ska göra världen till en bättre plats för alla. De finns till för att uppnå framför allt fyra saker till år 2030: att avskaffa extrem fattigdom, att minska ojämlikhet och orättvisor i världen, att främja fred och rättvisa och att lösa klimatkrisen.
Medis 5 är en kulturverksamhet inom Sensus Stockholm. Här arbetar tjugofyra personer med funktionsvariationer med musik, konst och film. Under hösten 2020 drog Medis 5 igång projektet Baby, It's Cold Outside. Projektet finansieras av Arvsfonden och ska pågå i tre år. Syftet är att fördjupa sig i, och sprida kunskap om, de globala målen i Agenda 2030. Medis 5 har tre mål med projektet. Det första är att starta en Youtubekanal som ska fyllas med de produktioner som skapas. Det kan vara musikvideos, animerade filmer, ”Ted talks” eller intervjuer. Det andra är att skapa en väggbonad som presenterar Agenda 2030 och det tredje är att sammanställa en digital bok med de produktionerna som skapas i projektet.
Allt började med att Nisse Ellbäck på Medis 5 kom på att han ville starta en ny kunskapskanal som skulle heta ABC-kanalen och utifrån den idén började projektet växa fram. På ABC-kanalen vill Medis 5 samla musikvideos, korta föreläsningar, konst, animerade filmer, intervjuer, dikter, tips och annat som på olika sätt förklarar och tolkar de globala målen.
Medis 5 kommer att arbeta med projektet i tre verkstäder. Det första året, som inleddes i höstas, är en kunskapsverkstad där studeras de sjutton målen för att sedan gå vidare till en konst-och filmverkstad där deltagarna producerar konst och film som på olika sätt tolkar och gestaltar Agenda 2030. Den tredje verkstaden är presentation. Då ska projektet sjösättas och visas upp med olika liveframträdanden.
Trots utmaningarna som coronapandemin bjuder, har det jobbats intensivt i kunskapsverkstaden. Med hjälp av kurser, filmvisningar och diskussioner – alltid också på den digitala plattformen Zoom – har deltagare och ledare gjort sig bekanta med Agenda 2030. Men de globala målen är komplexa, många ämnen går in i varandra och det kan vara bra att stanna vid de mål som intresserar en lite extra för att ha en utgångspunkt.
Adam Femling är en av de deltagare som befinner sig i riskgrupp och måste jobba hemifrån. Det har inte stoppat honom från att envetet arbeta fram den kanske enda lättlästa, och väldigt personliga, versionen av de globala målen: Adams jäkligt lättlästa. Den tar på ett rättframt och roligt sätt fram kärnpunkterna i varje mål och gör dem begripliga för alla.
En av kommande produktioner blir en musikvideo till låten Jag är fri. Den har Rolf Hendil-Forssell sjungit många gånger, bland annat på stora scenen på Musikaliska, när Medis 5 i januari 2020 hyllade offren för förintelsen med föreställningen Fröet.
– Den handlar om en person som torteras och sången handlar egentligen om frihet, berättar Rolf. Hur döden blir friheten eftersom ingen annan finns. Så egentligen är blir han aldrig fri.
Rolf har också tillsammans med några andra börjat skriva manus till små korta sketcher.
– En kommer handla om en klimatförnekare och en klimataktivist som käbblar. Vi får se vem som vinner säger Rolf och skrattar.
Lena Hesse är en annan av deltagarna på Medis 5 som i hög grad är inblandad i projektet. Det är Lena som administrerar alla Zoom-möten på Medis 5 och förutom det pluggar hon in sig på alla målen och är inblandad i filmproduktionen från start:
– Just nu håller jag på med presentationer av målen som jag ska ta upp på tisdagarna då vi har en speciell kunskapsdag.
Tillsammans med Rolf är Lena också med som sångerska i den första musikvideon Medis 5 kommer att göra. Det är låten med samma namn som projektet Baby It’s Cold Outside. Det är en romantisk duett från 40-talet som handlar om en man som försöker få en kvinna han haft en dejt med att stanna över natten. Originaltexten är bra på sitt sätt, tycker Lena, men passar inte riktigt för jämställdhetsmålet.
– Jag och några andra skrev om texten tillsammans så att den passar bättre i projektet.
Den nya texten utspelar sig i en dystopisk framtid där klimatförändringar och miljökatastrofer har förändrat världen till en farlig plats. Kvinnan och mannen försöker hitta hopp om framtiden.
– Mannen vågar inte gå ut, medan kvinnan vill trotsa rädslan och leva som vanligt för att kunna fortsätta kampen om en bättre värld. Den är inte bara deppig utan också lite humoristisk, skrattar Lena.
I projektet kommer Medis 5 att samarbeta med bland annat FUB, Svenska kyrkan, Studieförbundet vuxenskolan, Lärvux, Eskilstuna kommun, andra dagliga verksamheter och FOMS.