Bild: Privat

Abdallah Brakat är månadens ledare i region Stockholm-Gotland

8 juni, 2021
  • Livsfrågor
  • Ny i Sverige

Abdallah Brakat är imam och cirkelledare i Alby moské som tillhör föreningen Islamiskt Forum i Botkyrka (IFB). IFB grundades 1992 för att betjäna den muslimska befolkningen i Stockholmsregionen.

- Idag samlar föreningen många medlemmar ur olika ursprungsnationaliteter och
modersmålsgrupper och en betydande del av medlemmarna är ungdomar, berättar Abdallah.

Samtal kring ämnen som familj, samhälle och miljö
IFB bjuder in till religiösa riter som böner och fredagspredikan i Alby moské. De samarbetar också med andra föreningar i Botkyrka, för att på olika sätt bidra till samhällsutvecklingen. Föreningen tillhandahåller olika sociala aktiviteter genom familje- och ungdomsträffar, där deltagarna får möjlighet att samtala kring ämnen som familj, samhälle och miljö.

En av IFB:s viktigaste verksamheter är studieverksamheten som genomförs i samarbete med Sensus. Genom studiecirklar ges unga människor möjlighet att lära sig att läsa och skriva på arabiska, samt lära sig mer om de muslimska högtiderna. Det arrangeras även studiecirklar och utbildningstillfällen kring demokrati och samhällsfrågor.

IFB använder Sensus e-tjänst, vårt digitala system för hantering av personuppgifter och närvarorapportering.

- Vi är jättenöjda med e-tjänsten eftersom vi kan registrera alla cirklar på ett säkert och enkelt sätt, säger Abdallah Brakat.

Föreningsutveckling, studieupplägg och den digitala omställningen
Abdallah uttrycker en glädje över det goda samarbetet med Sensus och menar att stödet kring föreningsutveckling, studieupplägg och inte minst den digitala omställningen varit mycket värdefullt.

- Vi har jobbat tillsammans under coronapandemin för att kunna fortsätta med våra aktiviteter och hålla kontakt med våra medlemmar och deltagare i studieverksamheten. Vi har blivit betydligt bättre på att använda oss av olika digitala lösningar och har nu lättare att etablera kontakt med varandra digitalt. Vi har också en mer aktiv relation med kommunen och andra organisationer för att kunna samarbeta och hålla oss uppdaterade och informerade, avslutar Abdallah Brakat.