Det går inte längre att anmäla sig till denna cirkel, kurs eller arrangemang.

Sök efter liknande eller meddela ditt intresse!

Bild: Elisabet Jansson

MALMÖ

Jordalyft- att leda en dansrit- kurs

Jordalyft gestaltar en av vår tids ödesfrågor; Människans överlevnad på jorden. Hur ser vårt ansvar för vår livsmiljö och kommande generationer ut? I denna fördjupade kurs både dansar, samtalar om och lär du dig riten.

Startdatum

Aktiviteten är påbörjad men vi tar emot efteranmälningar.

Veckodagar

Fredag, Lördag, Söndag

Tid

Se beskrivning

Omfattning

3 tillfällen, 18 studietimmar

Pris

2200 kr

Antal platser kvar

Gott om platser kvar

I cirkeldansen gestaltar vi med våra kroppar och steg hur vi i likhet med träden förankrar oss i jorden och sträcker oss mot himlen, mot varandra och andra levande varelser. Jordalyfts texter är skrivna av Lars Björklund, danserna är koreograferade av Elisabet Jansson och musiken komponerad av Maria Hulthén Birkeland. Det finns möjlighet att efter kursen och genomgången uppgift bli diplomerad Jordalyftdansledare. Kursen är även öppen för dig som bara vill dansa och uppleva riten.

Några kunskapsmål med kursen

  • Kunna definiera begreppet rit och beskriva hur den gestaltas i "Jordalyft"
  • Lära sig de 6 danserna i "Jordalyft" och skilja på de 4 polskestegen och lära sig karaktären i vals respektive schottis.
  • Grundläggande kunskaper om "Folkets danser - våra historiska rötter"
  • Känna igen musikens puls och kunna gå efter pulsen
  • Kunna leda långdans och leda gruppen i olika figurer, som slingor, port i slutet av kedjan, "trä på nålen" och inåtgående spiral.

Ledare och medverkande i krusen.

Elisabet Jansson- Diplomerad dansledare med mångårig erfarenhet, pedagog och biolog. Elisabet har specialiserat sig på cirkel- och kedjedanser ur våra nordiska folkmusikrötter. Danserna i Jordalyft är koreograferade med den folkliga dansen som grund. Elisabet utbildar under fredag-söndag. Läs mer om Elisabet Jansson på vilairörelse.nu

Maria Hulthén Birkeland - Riksspelman, violinist, sångerska, kompositör. Är utbildad vid solistlinjen, Malmö musikhögskola och har sedan 1990 arbetat som frilansande och egenföretagande musik- och kulturarbetare. Har bl a komponerat många körverk och kyrkomässor som t ex dansmässan Din ljusa skugga. Maria kommer spela till oss under söndagen tillsammans med lokala musiker.

Kursen är ett samarbete mellan vilairörelse.nu, Sensus Skåne-Blekinge och Husie församling, Svenska kyrkan Malmö Kirsebergskyrkan.

Tider och info

17-19 mars 2023 i Kirsebergskyrkan, Vattenverksvägen 25 i Malmö. Vi möts fredag kväll 17 för drop-infika. Workshop 18-21. Lördag 10-17. Söndag 9 - ca 16.00. Riten genomförs 14.30 och är öppen för andra besökare: mer info om den hittar du på följande länk: https://www.sensus.se/kurser-och-evenemang/jordalyft-en-dansrit-med-elisabet-jansson-och-maria-hulthen-birkeland-216294/

Kurskostnad inklusive fika är 2200 kr. Lunch ätes ute eller medtages. Förlängd anmälan till 10:e mars. Efter den 22 februari accepteras endast avanmälan mot uppvisat läkarintyg.

Arrangemangsnummer: 323945