Det går inte längre att anmäla sig till denna cirkel, kurs eller arrangemang.

Sök efter liknande eller meddela ditt intresse!

Bild: Svenska kyrkan: https://www.svenskakyrkan.se/framtidenborhososs/fordjupningsdag-finns-det-rum-for-mig

HUDDINGE

Fördjupningsdag "Finns det rum för mig"

Välkommen till fördjupningsdagen i "Finns det rum för mig" 11 maj i Flemingsberg.

Startdatum

Aktiviteten är påbörjad men vi tar emot efteranmälningar.

Veckodag

Torsdag

Tid

Kl 9:00 - 16:00

Omfattning

1 tillfälle, 7 studietimmar

Plats

Flemingsbergs kyrkaFörsamlingssalen

Diagnosvägen 14-16 14152 HUDDINGE

Pris

Kostnadsfritt

Antal platser kvar

Fåtal platser kvar

Innehåll och upplägg

Den 11e maj bjuder FBHO in till en heldag med föreläsningar, workshops och samtal i Flemingsbergs församling. Boka datum och resa. Journalisterna Mina Dennert och Bilan Osman medverkar och föreläser om omedveten rasism, omedvetna fördomar, normförskjutningar och polarisering. Tillsammans delar vi reflektionen över kyrkans roll i samtid och spänningar.

PROGRAM (Preliminärt)

Vi startar kl 09.00 med fika, andakt och inledning.
KL 10-11 Bilan Osman, svensk journalist och medarbetare/föreläsare på stiftelsen Expo.
Kl 11.15-12.00 Workshop pass 1.
a) Hur skapar vi ett tryggare och mer inkluderande rum för fler?
Denna workshop går igenom ett konkret och handfast verktyg för att skapa mer inkluderande miljöer i våra församlingar. Vi tittar på och testar hur vi kan kartlägga, analysera och åtgärda exkluderande och diskriminerande miljöer i våra församlingar utifrån olika kategorier för att därigenom skapa ett tryggare och mer inkluderande rum för fler. Sara Björk, verksamhetsutvecklare på Sensus Stockholm Gotland och Antidiskrimineringsbyrån Stockholm Norr och präst i Svenska kyrkan.

b) Ruth Wilde, koordinator för Inclusive Church England håller ett pass utifrån det engelska perspektivet på inkludering. Obs! På engelska.
c) Teologen Ann Sörman håller ett pass utifrån sin avhandlingen kring inkludering, våld, kön, och hur vi bemöter detta.
d) Johanna Linder, verksamhetsutvecklare på Sensus och Christina Byström, samordnare för FBHO håller ett pass kring ”Utmaningar, möjligheter och skav”.

Kl 12.00-13.15 Lunch och nätverkande.
Kl 13.15- 14.00 Workshop pass 2. Samma val som på förmiddagen.
Kl 14.15-15.15 Mina Dennert, journalist och författare.
ATT ÖVERLISTA VÅRA FÖRDOMSFULLA HJÄRNOR
När Mina blir kallad för rasist första gången håller hon på att sätta i halsen. Hon, som blivit utsatt för rasism i hela sitt liv? Hon, som är en övertygad antirasist? Vad skulle hända om vi slutar tänka på människor som tillhörandes två läger; rasister som sysslar med rasism hela dagarna eller antirasister som aldrig någonsin gör rasism? Om vi istället blickar inåt och blir uppmärksamma på våra egna blinda fläckar, bias, fördomar och omedvetna preferenser och hur vi alla kan råka agera rasistiskt trots att vi inte vill det. Trots att vi är antirasister. Vi är så rädda för att göra fel och vill kunna ställa (och få svar på) alla våra frågor i en trygg miljö: Som hur det kan vara rasism om jag inte menar att vara rasistisk? Hur kan det finnas rasism när det inte finns människoraser? Hur fungerar privilegier och vithetsnormer? Vad innebär begrepp som rasifiering, kulturell appropriering, mikroaggressioner och minoritetsstress? Hur undviker jag att göra rasism? Och framförallt, vad ska jag göra när jag råkat agera omedvetet rasistiskt?

Mina bjuder på massor av igenkänning, exempel och praktiska råd kring hur vi kan bli mer inkluderande och rättvisa ledare, medmänniskor och förebilder. Tillsammans överlistar vi våra fördomsfulla hjärnor!

15.15-16.00 Avslutande samtal

På eftermiddagen leder Susheel Kaur från Sensus Stockholm oss i en Bolly Bhangra, en fartfyld energisk och intensiv folkdans från indien.

Sammanfattat

Datum: 11 maj, 2023 Tid: 09:00-16:00
Plats: Flemingsbergs församling, Stockholm
Målgrupp: Kursdeltagare i pågående samt tidigare ”Finns det rum för mig”-utbildningar samt FBHO-församlingars medarbetar som inte gått eller går kursen är välkomna.
Frågor: Emelie Simmons emelie.simmons@svenskakyrkan.se

Avanmälan & Ångerrätt

Sensus allmänna anmälningsvillkor gäller, se villkoren här.

Detta är ett kostnadsfritt arrangemang med bidrag från Stockholms stift och Sensus.

Arrangemangsnummer: 302564