Välkommen hem: hemmafest med djup – utforska hemlängtan genom kollektivt berättande
- Kultur och skapande
- Samtal om livet
I en tid av snabba förändringar och ökande känsla av rotlöshet arrangerar Sensus studieförbund en unik hemmafest med fokus på kollektivt berättande. Den 1 oktober ses vi i centrala Göteborg för att utforska vår tids kollektiva hemlängtan. Välkommen hem.
– Vi vill skapa ett levande vardagsrum där vi kan utforska vår relation till begreppet hem och vad det innebär att känna sig hemma, säger verksamhetsutvecklare Julia Engborg, som tillsammans med kollegan Anna Malmer har arbetat fram konceptet.
Kvällen bjuder på en mångfald av uttrycksformer såsom spoken word, musik, dans och traditionell storytelling. Dessa framträdanden är tänkta att spegla och bearbeta våra samtida känslor och tankar kring hem och tillhörighet.
Artister som deltar med sina perspektiv på hemlängtan och hem är Katrice Horsley, internationell storyteller, Hanna Haag, scenpoet, Medish Tewolde, musiker, Therese “T-zer” Sahlin, dansare, Ashar Yamin Khan, mystiker, Christoffer Lindgren, filosof, samt Pair-Goodstuff, DJ.
Katrice Horsley, kvällens storyteller.
Förutom det sceniska programmet, kommer besökarna även att kunna delta i mer interaktiva inslag. Köket håller öppet för de som önskar något att äta, och för de som söker djupare svar finns en husfilosof tillgänglig för att diskutera existentiella frågor.
Kvällen strävar efter att skapa en atmosfär där deltagarna kan stänga ute världens brus och tillsammans reflektera över de stora frågorna: Vad längtar vi egentligen efter? Hur definierar vi ett hem i dagens samhälle? Temat har vuxit fram som en respons utifrån perspektiv från sociologen Hartmut Rosa och kulturantropologen Mikael Kurkiala som resonerar om hur våra senmoderna livsvillkor skapar en känsla av hemlöshet och existentiell exil, och där den brutna relationen till både plats och gemenskap leder till kollektiv meningslöshet.
Folkbildningen har sina rötter från Paulo Freire, befrielsepedagogen från Sydamerika, som menade att för att kunna förändra vår värld måste vi kunna beskriva den. Folkbildning och berättande är alltså djupt sammankopplade.
– Jag tror på att använda berättande, eller storytelling, som förändringsmetod. När vi genom storytelling gestaltar vår existens, förstår vår historia och för kunskap vidare, behöver vi ställa oss följande frågor: Vilka berättelser har vi fått höra? Vilka berättelser har aldrig blivit berättade? Och vilka berättelser behöver vi för att skapa den värld vi drömmer om? resonerar Anna Malmer.
Kvällen avslutas med dans som en hyllning till den traditionella hemmafesten, där alla är välkomna att delta och bidra till den gemensamma upplevelsen. Ett hem är ju, trots allt, något gemensamt.
Anmäl dig här: https://billetto.se/e/valkommen-hem-biljetter-1070666