Sensusdeltagare i riksdagsseminarium om nedskärningarna
- Kultur och skapande
- Rättigheter och hållbarhet
Sensusdeltagaren och artisten Agnes Hassler medverkade nyligen i ett riksdagsseminarium initierat av Magnus Manhammar (S) om vad som händer med studieförbunden efter nedskärningarna. Även artisten Marit Bergman, David Samuelsson, generalsekreterare Studieförbunden och Maria Rydén, förbundschef Kulturens Bildningsverksamhet, medverkade.
Tidöpartierna har meddelat en tredjedels nedskärningar av statsanslaget till studieförbunden, en minskning med 500 miljoner, med full effekt år 2026. Med anledning av detta bjöd socialdemokratiske riksdagsledamoten Magnus Manhammar in till ett seminarium i riksdagen onsdagen 18 oktober om vad detta kommer innebära för studieförbunden. Seminariet var särskilt för andra riksdagsledamöter.
– Studieförbunden är som en punkgryta. Inte det mest glamourösa och vinner inga priser. Kanske behöver den kryddas lite extra ibland. Men samtidigt är den viktigast av allt – för att den mättar många, sa Marit Bergman under seminariet.
Kulturens Bildningsverksamhet tvingas lägga ner all studieförbundsverksamhet
I seminariet deltog, förutom redan nämnda Marit Bergman, Agnes Hassler och Magnus Manhammar, även David Samuelsson, generalsekreterare Studieförbunden i samverkan och Maria Rydén, förbundschef Kulturens Bildningsverksamhet.
Bara några dagar innan seminariet har Kulturens meddelat att all studieförbundsverksamhet kommer läggas ner.
– Det känns jättetungt, sa en djupt berörd Maria Rydén och fortsatte:
– Jag tänker såklart på alla deltagare och all studiecirkelverksamhet som drabbas. Låtskrivarkursen för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Den interkulturella kursen för invandrarkvinnor. Alla ensamma som hittat gemenskap i våra sammanhang och den verksamhet som finns på mindre orter där utbudet inte är lika stort.
Vittnesmål om studieförbundens betydelse
Artisten Agnes Hassler (Agnes Hustler) berättade sedan en personlig och gripande historia om kamp mot psykisk ohälsa och att vara en kämpande artist i musikbranschen. Förutom möjligheten att spela på scener både i Sverige och utomlands, och deltagande i låtskrivarworkshops och andra seminarier, så genomför Agnes också workshops om psykisk ohälsa.
– Genom studieförbunden har jag haft möjlighet att dela med mig av mina erfarenheter med hopp om att ingen annan ska hamna där jag hamnade. Unga har oftast inte råd att gå till en psykolog, men de här sammanhangen är gratis och studieförbunden fyller upp ett behov, berättade hon för de koncentrerat lyssnande riksdagsledamöterna, berättade hon.
Uppmaningar till riksdagsledamöterna att ta debatten
Marit Bergman delade med sig av många olika perspektiv på studieförbundens betydelse. Om vad de har betytt för henne som ung musiker, i uppstarten av Popkollo, men också i rollen som blivande tonårsmamma.
– Ett av det billigaste och mest effektiva sociala skyddsnätet vi har i Sverige är studieförbunden, sa Marit Bergman.
I ett gemensamt panelsamtal uppmanade sedan David Samuelsson de samlade riksdagsledamöterna att ta debatten mot nedskärningarna och visa på vad neddragningar kan innebära för konsekvenser. Agnes Hassler flikade också in ett annat viktigt samhällsperspektiv.
– Vi måste fortsätta att prata med varandra och ha jobbiga diskussioner över gränserna. Vi måste fortsätta mötas, hälsa på varandra även om vi inte tycker lika, annars är vi fast i en helvetesspiral.