Program kring AI och folkbildning i Norrköping
- Data och IT
- Digitalisering
AI-utvecklingen går i en rasande fart och det finns ett stort behov av folkbildning kring frågan. Intresset är gediget, vad händer och hur ska vi tänka, skapa och agera när allting går så väldigt fort? Vilken är folkbildningens roll i förhållande till AI med alla dess möjligheter men också de stora orosmoln som finns?
Sensus planerar att i samarbete med Norrköpings stadsmuseum skapa ett program på temat AI med start hösten 2025.
Folkbildning möter forskning
Samarbetet inkluderar flera forskare inom området AI och folkbildning, bland andra Lina Ramn, docent i historiska studier av teknik, vetenskap och miljö på KTH, och Alexandra Söderman tidigare Göteborgs universitet, fil dr i pedagogik som forskar om hur folkbildningen och andra bildningspraktiker påverkas av mötet med digital teknik.
Till hösten kommer ovan nämnda forskare att delta i Sensus folkbildningsverksamhet lokalt och i samarbete med Norrköpings Stadsmuseum genom två föreläsningar riktade till allmänheten. Föreläsningarna kommer att följas upp av en studiecirkel i stadsmuseets vackra lokaler där cirkelledare och deltagare kommer att studera AI-utvecklingens roll för konstnärer och för konsten. Lina Rahm och Alexandra Söderman har skickat in en gemensam forskningsansökan där Sensus bidrar genom att delta i en till projektet knuten referensgrupp.
Sensus och Norrköpings stadmuseum vill också skapa mer verksamhet på tema AI och då även i samarbete med Linköpings universitet och Campus Norrköping där det bedrivs AI-forskning i förhållande till övervakning och säkerhet.
– För oss på stadsmuseet är det viktigt att lyfta frågan om AI-utvecklingen då denna påverkar oss alla och även museets verksamhet och framtid. Genom ett fint samarbete med Sensus studieförbund har vi nu ett spännande program på temat AI med föreläsningar och en studiecirkel planerade till hösten. Tack vare den här satsningen pratar vi nu också mycket i vår personalgrupp om hur vi kan se på AI som både hot och möjlighet, vilket är jätteroligt,
säger Annika Svensson, pedagog på Norrköpings stadsmuseum.
Ännu mer AI-planer
Sensus har även planer på att i samarbete med den lokala biografen CNMA skapa samtalskvällar/frukostar tillsammans med Sveriges två stora internationella namn inom AI-forskningen; Max Tegmark och Nick Boström. En av CNMA:s förtjänster är att de livestreamar operaföreställningar från olika delar av världen vilka är mycket uppskattade arrangemang.
Sensus idé är att utveckla detta vidare till att livestreama AI-event från USA/Massachusetts där Max Tegmark finns och från England/Oxford där Nick Boström är.
Ett möjligt upplägg till detta är att skapa arrangemangen inom ramen för Norrköpings kommuns hållbarhetsarbete med "Globala frukostar" på just CNMA, där Sensus sedan länge är en aktiv part.
Lina Rahm kommer att föreläsa under rubriken ”Från folklig bildning till artificiell intelligens?":
Sveriges tradition av folkbildning är tätt sammankopplad med samhälleliga grundpelare som demokrati, kreativitet och en höjd bildningsnivå bland befolkningen. Samtidigt utmanas folkbildningen ständigt genom nya teknologiska landvinningar, och frågan är om den artificiella intelligensen inte är den mest existentiella omvandlingen hittills. Hur påverkas demokratiska, folkbildande och kreativa processer av den nya tekniken, och vad blir egentligen folkbildningens roll i en alltmer digital samtid?
Alexandra Söderman föreläser under rubriken ”Från automation till AI: Vad kan historien lära oss?":
Artificiell intelligens väcker både oro och framtidstro – men framtiden har varit här förr. Redan efter andra världskriget började datorer ta över arbetsuppgifter, och trots att tekniken förändrats på djupet liknar dagens debatter förvånansvärt mycket gårdagens. Genom ett historiskt perspektiv får vi syn på vad som egentligen är nytt – och vilka viktiga strider om arbete, kunskap och demokratiskt inflytande som fallit i glömska.