Ny digital utbildning mot sexuella trakasserier på jobbet

10 februari, 2025
  • Mål 5 - Jämställdhet

Sexuella trakasserier och andra former av kränkningar är fortfarande ett utbrett problem på många arbetsplatser, trots att frågor om trygghet och jämlikhet länge funnits på agendan. Projektet Förebygg och grip in har tagit sig an denna utmaning med ett tydligt mål: att ge arbetsplatser konkreta verktyg. Resultatet är den nya digitala utbildningen "Förebygg och grip in".

Utbildningen "Förebygg och grip in" är designad för att ge arbetsgivare, HR, arbetsmiljöombud eller facklig representant ökad kunskap och handfasta metoder för att hantera och förebygga sexuella trakasserier, trakasserier och kränkningar.

– Vi såg en stor kunskapslucka, inte minst kring hur arbetsgivare kan arbeta förebyggande när det kommer till de här frågorna. Vårt projekt handlar om att fylla den luckan och ge både teori och praktik som stärker handlingskraften på arbetsplatser, säger Sara Björk, projektledare på Antidiskrimineringsbyrån Stockholm Norr och Sensus studieförbund.

"Förebygg och grip in" har tagits fram i samarbete med fackförbunden Vårdförbundet och Polisförbundet samt föreningen Samordningen Metoo-uppropen.

– Att utveckla och testa utbildningen tillsammans med målgruppen har varit det absolut roligaste och mest värdefulla. Deras feedback har hjälpt oss att vässa metoderna, och vi har fått bekräftat att utbildningen ger effekt, säger Annika Heikkinen, verksamhetsledare och metodutvecklare i projektet

Tre steg mot förändring

Förebygg och grip in beskrivs av skaparna som en digital verktygslåda bestående av tre moduler som tillsammans skapar en helhetsstrategi för att förebygga och hantera trakasserier:

  1. Lagen som grund – en grundläggande genomgång i arbetsmiljölagen och diskrimineringslagens krav samt arbetsgivarens ansvar och medarbetares rättigheter.
  2. Normkritik som verktyg – denna modul ger verktyg för att identifiera och förändra normer och arbetsplatskulturer som bidrar till otrygga och ojämlika arbetsmiljöer.
  3. Ingripandeträning som verktyg– praktiska färdigheter för att agera tidigt, bryta tystnadskulturer och skapa en trygg arbetsmiljö.

Maria Refai, jurist på Antidiskrimineringsbyrån Stockholm Norr, betonar vikten av att arbeta med samtliga moduler för att  skapa förutsättningar för förändring.

Lagen ger oss ett tydligt ramverk, men för att skapa verklig förändring krävs också förståelse för hur normer fungerar i praktiken. Många arbetsplatser fastnar i gamla strukturer som upprätthåller tystnadskulturer och machojargong. Med normkritik och ingripandeträning ger vår utbildning verktyg för att både upptäcka och agera mot skadliga strukturer, säger hon.

Forskning som bekräftar effekten

För att säkerställa utbildningens effekt har projektet även följts av forskare från Örebro universitet. Resultaten visar tydligt att deltagarna efter utbildningen känner sig tryggare i att agera vid både subtila och mer påtagliga kränkningar. Utbildningen stärker förmågan att känna igen normer och beteenden som annars lätt normaliseras i arbetsplatskulturen.

Vi har förstått att deltagarna värdesätter att utbildningen sätter fokus på tystnadskulturen och hur den påverkar tryggheten på arbetsplatsen. Flera beskriver också hur normkritiken öppnar ögonen för sådant de tidigare inte reflekterat över, säger Sara.

Med verktygslådan i ryggen hoppas projektet inspirera fler att våga se, agera och förändra – för en tryggare, mer inkluderande och jämlik arbetsmiljö där ingen ska behöva tveka om vad som är rätt sak att göra.

Välkommen på lanseringsevent!

Den 19 februari bjuder Sensus Stockholm Gotland och Antidiskrimineringsbyrån Stockholm Norr in till ett lunchwebbinarium där den digitala verktygslådan Förebygg och grip in! presenteras. Under webbinariet medverkar:

  • Anne-Charlotte Callerstig, genusvetare vid Örebro universitet
  • Emma Jonsson, ordförande för Vårdförbundet Stockholm
  • Therese Blomberg, HR-strateg på Sensus studieförbund
  • Sara Björk och Annika Heikkinen, från Sensus Stockholm Gotland och Antidiskrimineringsbyrån Stockholm Norr

Lansering av Förebygg och grip in

Den 19 februari mellan kl. 12-13 bjuder Sensus och Antidiskrimineringsbyrån Stockholm Norr in till lansering av Förebygg och grip in.

Delta för att få insikter, konkreta verktyg och inspiration till ett mer aktivt arbete mot trakasserier på din arbetsplats.

Anmäl dig här!

Kontakt

Kom i kontakt med oss

Vi hittade inga medarbetare eller kontor som matchar din sökning. Du kan alltid kontakta oss nationellt så hjälper vi dig komma rätt.