Motion om stärkt samarbete mellan Svenska kyrkan och Sensus bifölls på Kyrkomötet

20 november, 2024

Kyrkomötet 2024, vars andra session avslutades onsdag 20 november, har beslutat att uppdra åt kyrkostyrelsen att utforma en nationell strategi med syftet att stärka samverkan mellan Svenska kyrkan och Sensus.

Kyrkomötet är Svenska kyrkans högsta beslutande organ och beslutar om frågor som är gemensamma för hela Svenska kyrkan. I år är temat Kyrkan i det offentliga rummet och handlar om kyrkans roll och uppdrag i samhället.

Drygt 80 motioner har inkommit till årets Kyrkomöte, varav en om folkbildning som bifölls idag. Kyrkomötet beslutade att uppdra åt kyrkostyrelsen att utforma en nationell strategi med syftet att stärka samverkan mellan Svenska kyrkan och Sensus.

– Detta är så glädjande, utbrister ledamoten Birgitta Axelsson Edström från Växjö stift och Öppen Kyrka, som står bakom motionen. Nu väntar en spännande tid med kreativt och utvecklande arbete för en levande folkbildning, en fungerande demokrati och hållbara människor samt för en ökad synlighet för kyrkan i det offentliga rummet, fortsätter Birgitta.

Även för Sensus är detta ett glädjande besked inför framtiden. Med en nationell strategi från Svenska kyrkans håll kommer fler samverkansmöjligheter att kunna tas tillvara framåt.

– Det är väldigt bra och roligt att Svenska kyrkan så tydligt ser värdet med folkbildningen, det förpliktar. Nu blir det viktigt för oss i Sensus att fortsätta utveckla det arbete vi redan gör tillsammans med Svenska kyrkan på alla nivåer, men också att vara mycket lyhörda för vilka behov som finns och leverera efter det, säger Bodil Larsson Frånlund, regionchef i Sensus Svealand.

Vid ytterligare frågor, kontakta förbundsrektor Fredrik Hedlund.

Kort sammanfattning av motionen:

Nationell strategi för samarbete inom folkbildning

Folkbildningen är en omistlig del av ett fungerande civilsamhälle som är lika viktig nu som den var för hundra år sedan. Närvaron av bildande infrastruktur i samhället och tillgången till mötesplatser där olika människor, traditioner och kulturer i bred bemärkelse kan mötas är nödvändiga förutsättningar för demokratins fortsatta överlevnad. Därför föreslår motionärerna att det utformas en nationell strategi med syftet att stärka samverkan mellan Svenska kyrkan och Sensus, det studieförbund som har Svenska kyrkans som den största medlemsorganisationen.