Bild: Tommy Mattizon

Ingrid Burström tilldelas Abrahams Barns Pris 2025

24 mars, 2025
  • Religionsdialog

Abrahams Barns Pris delas ut till personer eller organisationer som är förebilder när det gäller att aktivt verka för ett öppet och mångkulturellt samhälle. Årets pris tilldelas Ingrid Burström, verksamhetsutvecklare på Sensus.

I en hjärtlig ceremoni i samband med Abrahams Barns Dag den 22 mars tilldelades Sensus verksamhetsutvecklare Ingrid Burström årets Abrahams Barns Pris på Sigtunastiftelsen i Stockholm.

– Jag känner mig så hedrad, tacksam och glad, berättar Ingrid.

Ingrid har arbetat som verksamhetsutvecklare i Sensus region Stockholm-Gotland i 24 år. Hon är bland annat samordnare för Sveriges Multireligiösa guider och stödjer föreningar präglade av etnisk, kulturell och religiös mångfald i deras folkbildande aktiviteter. Hon säger:

– Jag är tacksam för alla de fantastiska människor och grupper jag får och har fått möta i mitt jobb, genom engagemang i olika föreningar och nätverk. Jag är verkligen privilegierad som får jobba med livsfrågor, kulturmöten och mellanmänskliga möten. Möjligheten att få skapa mötesplatser och sammanhang för människor med olika intressen och behov.

Nomineringen lät som följande:

Abrahams Barns Pris 2025 tilldelas Ingrid Burström för hennes nyfikna och tålmodiga förhållningssätt att stödja etniska, kulturella och religiösa föreningar. Hennes engagemang för demokrati, folkbildning och det livslånga lärandet har skapat mötesplatser för människor med olika intressen och behov, som ger individer möjlighet att ta plats i samhället, vilket ger hopp om en fredligare värld.

Representanter från olika religiösa traditioner i ett tält under Järvaveckan.
Ingrid Burström (mitten) tillsammans med representanter från olika religiösa traditioner i det "Interreligiösa tältet" under Järvaveckan 2023.

Elisabet Mattizon Armgard, programsekreterare för Abrahams Barn, beskriver Ingrids insatser:

– De grundläggande värdena i Barnkonventionen och konventionerna om människans fri- och rättigheter är en av hörnstenarna i Abrahams Barns verksamhet där tonvikten ligger på hur vi kan leva tillsammans med respekt och förståelse för varandras likheter och olikheter i ett demokratiskt samhälle. Genom Ingrids öppna förhållningssätt bidrar hon till att fler kan mötas med ödmjukhet och respekt, och via gedigen kunskap bygger hon broar för förståelse över kultur- och religionsgränser. Ingrid är dessutom en möjliggörare som går utöver det förväntade. Abrahams Barn vill därför lyfta förebilder som Ingrid Burström, eftersom hon, liksom Abrahams Barn önskar delta i byggandet av ett mer inkluderande samhälle.

Sigtunastiftelsen och Abrahams Barn

Sigtunastiftelsen vill genom sin verksamhet skapa rum för dialog och gränsöverskridande möten i en miljö och ett sammanhang som utmanar till reflektion kring hela människan.

Abrahams Barn är ett verksamhetsområde inom Sigtunastiftelsen, som arbetar med konfliktförebyggande pedagogiska program för skolans alla stadier. Abrahams Barns tre huvudområden omfattar religionskunskap och kulturmöten, språkutveckling samt FN:s konvention om barnets rättigheter. Den narrativa pedagogiken står i centrum. Grunden är berättelsen och berättandet.