Han prisas av Winnerbäck
- Dans och teater
För åttonde året i rad delade Lars Winnerbäck nyligen ut sitt kulturpris Nyponpriset i Linköping. Årets mottagare är teaterproducenten Jakob Graf, som menar att utan studieförbund som Sensus hade han förmodligen inte kunnat vara verksam idag.
När 2023 års pristagare till Nyponpriset förkunnades i september, var det en förvånad 21-åring som tog emot samtalet. Jakob skrattar när han återger hur det gick till när han insåg att det var självaste Lars Winnerbäck på andra sidan luren.
– Jag hörde inte vem det var, och det tog ett tag innan jag kopplade ihop namnet med artisten Lars Winnerbäck. Jag trodde att det var någon som ville boka biljetter till en föreställning, berättar Jakob.
Motiveringen till att Jakob blev årets stipendiat lyder:
Nyponet 2023 tilldelas Jakob Graf för att han svept in som en virvelvind i Linköpingskulturen och blåst nytt liv i gamla scener. Med nyfikenhet, idérikedom och en målgrupp lika bred som den styrande koalitionen är han primus motor bakom uppskattade teatrar, konserter och kreativa påhitt. Jakobs arrangemang ger många lokala kulturutövare en scen och ett sammanhang, och övriga Linköpingsbor ett bredare urval av underhållning. Vi tackar för showen!
Efter prisceremonin som hölls på Konsert & Kongress i Linköping, fick Jakob chansen att jämföra sina erfarenheter med Lars Winnerbäck. Även om de sysslar med olika typer av kulturyttringar har de många liknande erfarenheter.
– Vi har båda hängt i och varit beroende av studieförbundens lokaler där vi också har kunnat utvecklas med hjälp av deras personal, säger Jakob.
I den uppmärksammade debattartikel "Jag hade inte varit här utan musikskolan och Skylten" som publicerades i Östgöta Correspondenten tidigare i höstas, gjorde Winnerbäck klart att han inte hade varit där han är idag "... utan den kommunala musikskolan, Skylten, Arbis, fritidsgårdarna, Rockkarusellen, Studiefrämjandet, föreningen Rock D’amour, en rad eldsjälar och en ännu längre rad tillgängliga scener".
Från ärtblomma till producent
Vi ses i ett kylslaget Shakespearefabriken utanför Vadstena. En gul skåpbil rullar in på grusplanen utanför. Verksamheten gör sig redo för att stängas ned inför vintern och nu måste rören tömmas på vatten för att inte de nyrenoverade toaletterna ska frysa sönder.
Jakob har hela Östergötland som spelplan. I år debuterade han som kommunikatör på Shakesperefabriken, men redan 2015 sågs han på scen som Ärtblomma i ”En midsommarnattsdröm”. Trots Jakobs unga ålder har han redan hunnit med att verka som producent och regissör på lokala scener som Löfstad Slott och Folkparksteatern i Gamla Linköping.
– Det var faktiskt när jag medverkade i barnteater i Gamla Linköping som jag var med i en studiecirkel första gången. 2012 spelade jag Findus i Pettson och Findus teateruppsättningen gjordes i samarbetade med NBV.
När Jakob sen själv började att producera insåg han snabbt fördelen med att samarbeta med studieförbund.
– Jag vill verkligen lyfta Lena Åkesson och Alexander Vibeck på Sensus i Linköping. De har varit oumbärliga när det kommer till att få hjälp med teknik och marknadsföring.
Han fortsätter:
Jag tror inte att jag hade kunnat fortsätta med teater om jag inte hade haft studieförbunden i ryggen.
– Bara det här med att få möjlighet till att låna en lokal att repa i. Det är svårt att se vilka andra som hade kunnat hjälpa mig utan då hade man väl fått hålla till i någons kök. För många som är i början av sin kulturkarriär behöver man DET DÄR som studieförbunden ger, säger Jakob.
Studieförbunden som mötesplats
Jakob lyfter även styrkan i att användas sig av formen studiecirkel för teaterproduktioner.
– Man kommer bort från produktionskänslan. Istället för att fokusera på leverans blir det mer av en känsla av att gör det tillsammans.
Tillsammans är också en känsla som infunnit sig när Jakob befunnit sig i Sensus lokaler på Apotekaregatan. Att umgås i lokaler dit man tar sig av många olika anledningar kan leda till oanade möten och göra att man träffar människor som tar än i olika riktningar.
– Man vet aldrig vem man träffar vid kaffeautomaten. Hos Sensus träffas massor människor av olika anledningar, för att öva körsång, bearbeta sorg eller lära sig italienska. Jag har träffat människor där, som jag senare har börjat arbeta med. Sensus är en naturlig knytpunkt, studieförbunden är en naturlig knytpunkt.
FAKTA
KULTURPRISET NYPONET
Lars Winnerbäcks Stiftelse har till uppgift att främja kulturlivet i Linköpings kommun. Det sker genom att stiftelsen varje år delar ut ett stipendium på 100 000:- till en eller flera eldsjälar som bidrar till att berika kulturlivet i Linköping.
Det första stipendiet delades ut 2016.