Därför är replokaler en hjärtefråga för Sensus
- Musik – Band och artister
20 000 personer riskerar att förlora sina replokaler efter regeringens nedskärningar. Men varför är det så viktigt för oss studieförbund att syssla med musik? "Musik är folkbildning. I studiecirklar och musikhus, på konserter och seminarier är vi med och organiserar vår tids musikrörelse", säger Magnus Pejlert, verksamhetsutvecklare på Sensus.
I Studieförbundens nya kampanj som samlar Sveriges musikelit kring replokalskrisen får vi även höra unga berätta vad deras replokaler betyder för dem. Vi påminns om vad som står på spel när regeringens budget till studieförbundet skärs ner med 500 miljoner under totalt tre år.
Innan nedskärningarna fanns det runt 265 musikhus i fler än 100 av Sveriges kommuner, och sammanlagt över 4 000 replokaler. Sensus kämpar med näbbar och klor för att kunna behålla våra musiklokaler men även medarbetare.
– Vi på Sensus är jättestolta över våra medarbetare som ofta fungerar som ett nav i det lokala musiklivet. De coachar nya band, arrangera spelningar, har teknisk kompetens och samarbetar med lokala studios. Det blir en stor förlust för det lokala musiklivet när man tappar sina nyckelpersoner, säger Magnus Pejlert, verksamhetsutvecklare på Sensus.
De största kostnader för studieförbunden är lokaler och personal. När en tredjedel av de statliga medlen försvinner får det konsekvenser både då det gäller antal hus, replokaler och musikpersonal.
Det går snabbt att riva ner den infrastruktur som byggts upp under massor av år med det kommer blir oerhört svårt och dyrt att bygga upp den igen, säger Magnus.
Musik ÄR folkbildning
Basen i Sensus och studieförbundens verksamhet är studiecirkeln; en grupp människor som utifrån sina behov och intressen söker kunskap tillsammans. Det handlar om samarbete och utveckling genom möten med andra. Det är en deltagarstyrd verksamhet som bygger på frihet och frivillighet.
– Studieförbundens huvuduppgift är att jobba med folkbildning. Det har bieffekter som att Sverige får ett levande musikliv och en enastående musikexport. En annan bieffekt är att vi motverkar utanförskap och sänker trösklar för de som vill spela musik. Vad jag vet finns det inga negativa bieffekter! säger Magnus.
Förutom att erbjuda replokaler jobbar Sensus med att:
- främja, stötta och utveckla de som vill arrangera och arbeta runtomkring scenerna
- möjliggöra för musikakter att få spela live på festivaler, klubbar och turnéer
- skapa arbetstillfällen inom kultursektorn och musiklivet
- få fler att upptäcka och uppleva livemusik.
Vårt mål är att vi med vår verksamhet ska bidra till ett medmänskligt musikliv med en musikalisk och mänsklig mångfald. Ett musikliv som skapar engagemang och delaktighet, ett oberoende musikliv med stark känsla för demokrati.
– Det gör vi dels genom att ge människor, oavsett utgångspunkt och ambitionsnivå, förutsättningarna att skapa, dela och uppleva musik på egna villkor. Dels genom att hjälpa deltagare, grupper och föreningar att få tillgång till replokaler, studios, scener och utrustning, förklarar Magnus.

Våra replokaler är en möjliggörare
Kampanjfilmen premiärvisades under Grammisgalan där bland annat Tobias Forge från Ghost berättade om sin tid i musikhuset Bullerbyn i Linköping, som Sensus varit med och drivit (då som TBV).
– Min karriär började med tjugo års repetitioner i diverse replokalskomplex som alla drevs av statliga medel. Jag vågar påstå att nästan varenda internationellt känd och numera höginkomstagande artist och låtskrivare från Sverige har gått en liknande väg.
Om man inte begriper att det finns ett samband mellan dessa statligt stöttade replokaler och kapitalistiskt egenföretagande är man inte kvalificerad att ta beslut i frågan, säger han.