Mänskliga rättighetsdagarna

Sensus är en av huvudarrangörerna till MR-dagarna som är Nordens största mötesplats för frågor kring mänskliga rättigheter. Dagarna ges en gång om året och äger 2024 rum på Sara Kulturhus den 14-15 november i Skellefteå.

Vi lever i omställningens tid.  En tid där pandemier, globalisering, klimatkatastrofer, demokratikriser, konflikter, digitalisering och nya arbetsbehov gör att förändringar sker konstant, överallt och allt snabbare. Temat för årets MR-dagar är Rätten till utbildning och arbete.

I år kommer programmet att dyka ner på djupet i hur våra liv och samhällen påverkas av alla de omställningar vi genomgår. Lokalt såväl som globalt.  Mänskliga Rättighetsdagarna kommer att lyfta utmaningarna, men även goda exempel och framtidshopp. Hur påverkar omställning de mänskliga rättigheterna? Behövs nya regelverk, nya rättigheter? Har alla råd att ställa om?  Vill alla ställa om?  Vilka drar det kortaste strået i omställningens tid?

Läs mer om temat på MR-dagarnas webbplats.

Vårt program 

Torsdag 14 november

12:30 - 13:30 | Rättighetsaktivism bland nationella minoriteter och urfolk under omställningens tid | Tjärdalen

Under de senaste 10 åren har samarbetet mellan de olika nationella minoriteterna och Sveriges urfolk utvecklats i en positiv riktning. Man kan ställa sig frågan om den utvecklingen kommer fortsätta när man tydligt kan se att EU-parlamentarikerna inte har någon tydlig minoritetspolitik. Kan det slå tillbaka i den fortsatta utvecklingen nu under omställningens tid?

Det finns fortfarande utmaningar som hänger kvar och en utvecklingspotential när det gäller minoritetspolitiken. Vilka frågor får egentligen plats i den offentliga debatten? Läggs fokuset på att medvetandegöra och utveckla minoritetsfrågorna eller läggs det mera på negativitet och fördomar?

Vad händer om vi har samma samtal om 10 år, vilka för samtalet vidare, kommer det nya aktivister underifrån eller sitter de gamla kvar? Kommer man att våga stå upp för frågorna och fortsätta driva minoritetspolitiken framåt i det offentliga rummet när klimatet blir hårdare? Moderator: Kristina Sehlin

14:00 - 14:30 | Personlig rörlighet i omställningens tid | Rosa scenen 

Hur säkerställer vi att omställningen inkluderar alla medborgare? Funktionsrättsprojektet Rättigheterna är våra bjuder in till ett seminarium om hinder för rätten till personlig rörlighet omställningens tid. Medverkande i samtalet är:

Frida Myrsten, aktivist med fokus på funktionsmaktsordningen och med rötter i engagemang kring identitet och sexualitet. Frida kommer dela med sig av erfarenheter och tankar på lösningar kring färdtjänstens roll som en del i kollektivtrafiken och förutsättning för delaktighet för personer med normbrytande funktionalitet.

Andreas Pettersson, lektor i juridik med inriktning mot offentlig rätt. Andreas undervisar och forskar om bland annat funktionshinderjuridik och utgår ofta från samspelet mellan enskildas behov och rättigheter, välfärdsstatens regelverk, EU-rätten och de krav som följer av Sveriges internationella åtaganden. Andreas har följt färdtjänstfrågan och har forskat kring rätten för människor med normbrytande funktionalitet att kunna resa på egen hand i vardagen.

Camilla Björnehall, verksamhetsutvecklare för Tankesmedjan Respekt är moderator för samtalet.

14:30 - 14:55 | Hur påverkas antiziganism, demokrati och maktskillnader av omställningens tid? | Lilla scenen 

Samhället påverkas självklart av den omställningen som sker och i och med det påverkas seende om hur vi betraktar varandra. Det som var självklart tidigare är inte det längre. Vän blir fiende, gamla motståndare börjar samarbeta och antagonister allierar sig i gemensam sak då de har ett gemensamt mål. 

Vilka är det som drar det kortaste strået i omställningens tid och vilka blir vinnarna? Hur påverkas rasism och antiziganism av omställning, krymper toleransen och intresset för andra människors kultur, och betraktas det som avviker som hinder?

För att våra röster ska höras behöver vi en plattform. Tillåter vår demokrati att alla människors röster får höras eller är det bara de utvalda som får tillgång till plattformarna som når ut? Medverkande: Britt-Inger Hedström Lundqvist, Linda Lundqvist

Fredag 15 november

09:30 - 09:55 | När demokratin tystnar: En resa genom länder där människor saknar röst | Lilla scenen

Vi lever i en tid av stora förändringar, där demokratins ställning ifrågasätts och auktoritära krafter vinner mark på flera håll i världen. I Mirjas föreläsning kombineras personliga erfarenheter som journalist med den senaste forskningen inom demokratiområdet. 

År 2023 har den demokratiska nivån för den genomsnittliga personen sjunkit tillbaka till nivåer vi senast såg 1985, enligt V-Dem Institute. Vad ligger bakom denna omställning till en mindre fri värld, och hur bör vi förhålla oss till den? 

Hur lever människor i världens mest stängda diktaturer? Varför finns det inget balsam på Nordkoreas mest exklusiva salong? Varför är gatorna i Turkmenistan nästan tomma? Och varför står en KGB-agent utanför min dörr i Minsk? 

Mirja delar med sig av utmaningar och avgörande ögonblick, men framför allt av möten med människor hon har träffat under vägen – individer vars verkligheter och drömmar har format henne. Det är för dessa personer Mirja vill vara en röst. Medverkande: Mirja Lakso

12:30 - 12:55 | Workshop: Naturens rättigheter; ett relationellt och existentiellt perspektiv | Rosa scenen 

Naturens rättigheter är både en juridisk idé och en social omställningsrörelse som ifrågasätter den människocentrerade tidseran vi befinner oss i. Med den här workshopen vill vi, utifrån ett relationellt och existentiellt perspektiv, tillsammans utforska vad som händer med oss som människor när vi utgår från att naturen har ett egenvärde i sig själv. Hur förändras mina beteenden och känslor när jag erkänner och erfar människan, mig själv, som en del av naturen? Hur förhåller jag mig till naturen om jag ser den som ett subjekt att skapa relation med snarare än ett objekt att nyttja? 

Workshopen handlar helt enkelt om människors relation till sig själva, varandra och den natur som vi alla är en del av. Vi får inledningsvis höra kort om historien kring naturens rättigheter samt öva oss i hur vi kan stärka vår relation till den natur och de platser som omger oss. Medverkande: Urban Hermansson och Julia Engborg, verksamhetsutvecklare Sensus

12:30 - 13:30 | Förebygg och grip in! Från åskådare till omskapare i arbetet mot ojämställdhet och sexuella trakasserier i arbetslivet | Konstverkstan 

Jämställdhet är en mänsklig rättighet och en nödvändighet för hållbara samhällen. För att leva upp till de globala målen ställs bland annat krav på jämställda arbetsliv fria från sexuella och andra könsbaserade trakasserier. 

Omställningar har historiskt varit tillfällen då mänskligheten tagit kliv i sin utveckling. Gamla och destruktiva beteenden kan lämnas och nya skapas. Hur kan vi se till att ett jämställt arbetsliv fritt från diskriminering och trakasserier främjas i utvecklingen mot ett mer hållbart samhälle? Vilka beteenden kan vi lämna bakom oss och hur kan nya skapas? Hur ska arbetsgivare leva upp till lagkraven om aktiva åtgärder för att motverka och förebygga trakasserier? Hur kan risker och hinder identifieras och byggas bort? Hur kommer vi åt det normskifte som krävs för mer jämställda arbetsplatser? Kan ett stärkt åskådarperspektiv, där vi tränas på att gripa in vid kränkningar, vara vägen fram? 

Genusforskaren Anne-Charlott Callerstig, Örebro universitet, Anna Velander Gisslén, ordförande i Föreningen Metoouppropen och hållbarhetskonsult, HR-strategen Therese Blomberg, Sensus och Antidiskrimineringsbyrån Stockholm Norr som bedriver projektet ”Förebygg och grip in” delar insikter och verktyg för ett mer hållbart och jämställt arbetsliv.

13:30 - 13:55 | Från Skellefteå till FN och tillbaka igen - Du kan påverka (Mänskliga rättigheter i din vardag) | Lilla scenen

Vilka mänskliga rättigheter har du kommit i kontakt med idag? Vad är aktuellt för dig just nu? Hur kommer det sig?

Under seminariet lyfter vi lokala exempel på när mänskliga rättigheter inte efterlevs och hur du kan påverka situationen genom att få mer kunskap och engagera dig i FNs granskningsprocess. Medverkande: Ulrika Erksell, verksamhetsutvecklare Sensus och Charlotta Göller, folkrättsrådgivare MR-Fonden