Kom igång med Teams

Microsoft Teams är en kommunikationsplattform och ett samarbetsverktyg som kan användas för digitala möten. Här går vi igenom grundfunktioner som kan vara bra att känna till som nybörjare.

Microsoft Teams är en en kommunikationsplattform och ett samarbetsverktyg med inriktning på företag. Plattformen är utvecklad av Microsoft som en del av Microsoft 365. Det finns en kostnadsfri version av Teams, men med en Office 365-licens får du tillgång till alla funktioner.

Skapa ett konto på Microsoft och ladda ned apparna

  • Gå till: https://www.microsoft.com/sv-se/microsoft-teams/group-chat-software
    Skapa ett konto.
  • Du måste inte ha Office 365 för att använda Teams. Det finns en kostnadsfri version.
    Det enda du behöver är en e-postadress.
  • När du skapar ditt konto anger du om du ska använda Teams i skolan, med vänner och familj eller på ditt arbete/i din organisation.
  • Ladda sedan ner appen till din dator eller till din mobila enhet. Appen finns för både iOS (iPhone och iPad) och till Android. De flesta funktioner i appen för datorn finns också i den mobila appen, men inte alla.
  • När du har installerat appen är det bara att logga in med dina användaruppgifter.
  • För att kunna ringa in till ett Teams-möte krävs en speciell licens.

Starta och bjud in till ett möte via Teams-appen

  • Öppna Teams-appen och välj Konto för att logga in med dina inloggningsuppgifter.
  • När du är inloggad, klicka på fliken Kalender och välj ”Möte nu” för att snabbt starta ett möte. En ruta dyker upp med en länk till mötet. Kopiera länken och skicka till de personer som du vill bjuda in.
  • Under fliken Kalender kan du även schemalägga ett möte genom att klicka på knappen ”Nytt möte”.
  • På sittande möte kan du även klicka på "Mötesinformation" (I menyn under de tre punkterna, se nedan) för att hitta din möteslänk. När du klistrar in länken i ett mejl för att göra en inbjudan dyker följande text upp:

    Microsoft Teams-möte
    Anslut på din dator eller mobilapp
    Klicka här för att delta i mötet
    Läs mer

Gå med i ett möte

En deltagare som har bjudits in till mötet kommer, i sin kallelse, att se länken "Anslut till Microsoft Teams-möte" (eller "Join Microsoft Teams Meeting"). För att gå med i Teams-mötet är det bara att klicka på länken.

Om deltagaren har installerat appen Microsoft Teams kommer Teams-mötet att öppnas i appen annars kan hen ansluta via den webbaserade tjänsten. Det finns dock en del begränsningar i den webbaserade tjänsten. Till exempel går det inte att dela skärm om du inte använder Google Chrome eller Micosoft Edge.

Vad gör de olika knapparna?

Längst upp till höger i mötesfönstret finns en svart panel med olika knappar.

Kom igång med Teams - steg 2

Deltagare

Med denna knapp öppnar du en panel på högersidan. I den kan du se vilka som deltar på mötet, samt göra en del inställningar för deltagarna. Du har till exempel möjlighet att stänga av ljud eller bild för någon deltagare. Du ser också om någon använder en reaktion (exempelvis räcker upp handen).

Längst ned i denna panel når du även knappen "Invite". Via den hittar du din mötesinformation, såsom möteslänk och annat.

Konversation

Den här knappen öppnar chattfönstret där alla deltagare kan skriva meddelanden till varandra. Chatten kan även fungera för löpande mötesanteckning om alla ska kunna se samtidigt. Om du vill kan du i rutan där du skriver meddelanden också välja att chatta med en specifik mötesdeltagare.

Reaktion

Med denna knapp kan du reagera på det som sägs på mötet genom att sätta en reaktionsikon på din bildruta. Du kan också välja att räcka upp handen, exempelvis om du vill begära ordet.

Den här knappen visar 5 knappar för olika reaktioner – tummen upp, hjärta, klappa händer, skratta och räcka upp handen.

Grupprum (finns bara hos organisatören)

Om det är du som har startat mötet kan du använda den här funktionen för att flytta deltagare ut i slutna grupprum.

Börja med att ställa in hur många rum du vill skapa. Därefter väljer du automatisk eller manuell gruppindelning. Du som värd har alltid möjlighet att besöka de olika rummen och även återkalla alla deltagare. Om en deltagare lämnar mötet och loggar in på nytt kan du som värd flytta denne till ett rum i efterhand. När du har skapat rummen (men innan du öppnar dem) kan du döpa rummen till namn som passar ert möte.

Kom igång med Teams - steg 3

Till höger om texten "Grupprum" finns tre prickar ...

Dessa öppnar upp en liten meny  - det lilla kugghjulet – där du kan välja mellan olika inställningar för rummen. Här ställer du in hur länge rummen ska vara öppna och gör andra inställningar, som t.ex. om deltagarna automatiskt ska förflyttas ut i rummen och om de själv ska ha möjlighet lämna.

När du är färdig med alla inställningar klickar du på "Öppna alla rum". Under mötets gång har du som värd (organisatör) möjlighet att skicka ett meddelande till de öppna rummen - ”Gör ett tillkännagivande”.

... (tre prickar)

Med denna knapp kan du öppna upp en meny med ytterligare mötesalternativ. I menyn finns bland annat enhetsinställningar för ljud och bild, inspelningsknappen, aktivering av mötesanteckningar och mötesinformation med möjlighet att kopiera anslutningsinformation.

Kom igång med Teams - steg 4

Video

Här slår du på/av din egen kamera.

Mute-/mikrofonknappen

Här slår du på/av din egen mikrofon.

Dela innehåll

Dela med dig av vad som helst via din skärm så att de andra deltagarna kan se, exempelvis ett worddokument, en powerpoint-presentation eller kanske hela din skärm. Du kan välja mellan olika öppna fönster eller hela skärmen.

Kom igång med Teams - steg 5

Du kan även dela ljud som spelas upp från din dator. För att göra det bockar du för rutan ”Inkludera datorljud” längst upp till höger i fönstret som öppnar sig när du klickar på menyvalet ”Dela innehåll”. Då ser deltagarna din skärm samtidigt som de hör det ljud som spelas upp från din dator.

Klicka på det du vill dela så öppnas det för alla. För att avsluta delning klickar en på knappen ”Sluta presentera” som visas längst upp i fönstret.

Lämna

Längst ut till höger i den svarta panelen kan du välja att lämna mötet.

Om det är du som har startat mötet så kan du välja ”Lämna” eller ”Avsluta mötet”.

Väljer du att enbart lämna mötet avslutas mötet för dig men de andra deltagarna kan fortsätta. Om du väljer att avsluta mötet, avslutas mötet för alla.