Bild: Scandinav Bildbyrå

Annotation i Zoom

Annotation är en funktion i Zoom som kan bidra till att skapa interaktion i det digitala mötet.

Annotation betyder anteckning eller notering. Med hjälp av funktionen Annotation kan mötesdeltagare i Zoom göra anteckningar, rita eller skriva på en skärmdelad bild eller whiteboard. Annotation fungerar oavsett om du skärmdelar den whiteboard som finns i Zoom eller en helt annan bild eller ett annat dokument.

Att skärmdela en whiteboard eller att göra en annan skärmdelning

Vem som helst i mötet kan dela en whiteboard genom att klicka på "Share Screen" och välja "Whiteboard". För att skriva eller rita på whiteboarden använder du "Annotate".

Annotate för dig som delar en whiteboard

När du delar en whiteboard får du automatiskt upp "Annotate-listen". Längst ned till vänster på listen finns ikonen "Select". Ikonen syns enbart för dig som skärmdelar. Med "Select" kan du markera egna och andras anteckningar eller ritade figurer och flytta runt dem på whiteboarden.

Annotation i Zoom - steg 1


Annotate för dig som skärmdelar andra dokument eller bilder

Den enda skillnaden för dig, när du skärmdelar andra saker, jämfört med när du delar en whiteboard är att "Annotate-listen" inte automatiskt kommer fram vid start av skärmdelningen. För att få fram listen klickar du på "Annotate" i listen med de övriga Zoomikonerna.

Annotation i Zoom - steg 2


Annotate för övriga deltagare i mötet

När någon delar skärm ser alla mötesdeltagare en list längst upp på skärmen som är grön och svart. För att få fram funktionen "Annotation" klickar du på den svarta delen där det står ”View Options”.

I den meny som då kommer fram väjer du ”Annotate”. En list kommer då att visa sig och möjligheterna för att göra anteckningar blir synliga.

Vissa funktioner har undermenyer med fler val (se nedan)

Annotation i Zoom - steg 3

Annotation i Zoom - steg 4

Annotation i Zoom - steg 5

Annotation i Zoom - steg 6

Annotation i Zoom - steg 7

Annotation i Zoom - steg 8