Aktiviteten är påbörjad men vi tar emot efteranmälningar.
Lördag
Kl 13:00 - 15:00
1 tillfälle, 3 studietimmar
100 kr
Fler än 5 platser kvar
Kursen ger en kort introduktion till den gregorianska sångens fantastiska värld, lite historik och några sånger som man kan tänka sig att en vanlig människa på medeltiden antingen kunde sjunga eller väl kände till genom många kyrkobesök.
Men hur sjunger man egentligen, vilka olika typer av gregoriansk sång finns det, hur ser noterna ut, var den alltid enstämmig, ja kort sagt: hur är det att sjunga gregoriansk sång? Och varför heter det egentligen gregoriansk sång?
I denna prova på-kurs kan alla delta oavsett förkunskaper. Notläsningskunskap är inget krav.
Karin Lagergren är pedagog, sångerska och musikforskare med medeltida musik och i synnerhet gregoriansk sång som specialitet. Hon har både forskat om och framfört gregoriansk sång under en lång följd av år både som solist och tillsammans med sin ensemble Gemma. I synnerhet har hon ägnat sig åt sånger till skandinaviska helgon och sången i den heliga Birgittas orden. Karin är till vardags docent i musikvetenskap vid Linnéuniversitetet.
I priset ingår fika med fralla, glöm inte att ange ev. allergier och särskilda kostönskemål i anmälan!
Läsningar ur Sigfridslegenden samt gregoriansk sång ur det s.k. Sigfridsofficiet. Detta är sånger som under medeltiden årligen sjöngs på Sigfridsdagen 15 februari i Växjö domkyrka. Sångerna framförs av ensemble Gemma, Dessa sånger tillkom i anslutning till Växjö domkyrka under åren 1205-1206 och tillhör det absolut äldsta skiktet av bevarad musik tillkommen i medeltidens Sverige.
Arrangemangsnummer: 106979