Bild: Jari Välitalo

HALMSTAD

Snacka om samhället

En studiecirkel om samhällsfrågor där du väljer ämnet

Startdatum

10 oktober 2023

Veckodag

Tisdag

Tid

Kl 18:00 - 20:15

Omfattning

8 tillfällen, 24 studietimmar

Plats

Sensus HalmstadLilla salen

Stenvinkelsgatan 2 30295 HALMSTAD

Pris

Kostnadsfritt

Antal platser kvar

Fåtal platser kvar

Saknar du sammanhang där man kan prata om och lära sig mer om hur samhället funkar? Det gjorde gänget som deltog i första omgången av studiecirkeln Snacka om samhället. Cirkeln blev väldigt lyckad och när vi nu fortsätter i höst vill vi ha fler deltagare och fler ämnen att diskutera.

Varje deltagare väljer tillsammans med cirkelledaren ett ämne som är viktigt för just dig, och så fördjupar vi oss i det genom diskussioner och med hjälp av gästande experter.

Allas perspektiv är viktiga. Alla får prata till punkt och vi har högt i tak. Men samtalsledaren - som är journalist - ställer också en del av de jobbiga frågorna. De som man ibland slipper när man diskuterar med vänner. Förra terminens ämnen handlade om samhällsekonomi, hur vi gör Halmstad mindre uppdelat, vilken krisberedskap vi har som individer och gängkriminaliteten. Vilka ämnen som blir aktuella i höst får alltså du som deltagare vara med och bestämma.

Studiecirkeln är ett försök att hitta nya sätt att prata om Sverige idag. Vi står inför en mängd utmaningar som påverkar oss alla i vardagen. Vi har en arbetsmarknad i osynk, ett växande klimathot och en kriminalitet som skrämmer. Samtidigt har samhällsdebatten blivit splittrande och intolerant och det organiserade engagemanget i föreningar och politiska partier minskar.

Det behövs helt enkelt nya vägar för att lära sig, utbyta erfarenheter och skapa förståelse, utan att stämpla varandra politiskt eller hamna i hätska debatter om vem som har rätt eller fel. ”Snacka om samhället” är ett sånt försök, på initiativ av cirkelledaren och frilansjournalisten Linda Thulin.

Linda är mest känd från sina år på Sveriges Radio. Hon har varit programledare på P4 Halland och även lett P1-program som Studio Ett och Människor och tro. Hon har också jobbat bakom kulisserna på flera olika produktioner. När hon häromåret slutade på radion och flyttade tillbaka till Halmstad var det med en förhoppning om att hitta nya vägar för att bredda intresset för samhällsfrågor. Studiecirklarna hos Sensus är en del i det arbetet. 

Du som deltog i studiecirkeln under våren är fri att anmäla dig på nytt men nya deltagare kommer att prioriteras i första hand.

Arrangemangsnummer: 503496

Ledare

Linda Thulin

Kontaktperson