SUNDSVALL

Sensus XPERIENCE - föreställningen NEXT TO NORMAL

Startdatum

18 oktober 2023

Veckodag

Onsdag

Tid

Kl 15:00 - 17:30

Omfattning

3 tillfällen, 9 studietimmar

Pris

300 kr

Antal platser kvar

Gott om platser kvar

Sensus XPERIENCE i samarbete med Teater Västernorrland är ett projekt som erbjuder deltagaren en möjlighet att komma närmare teater på ett nytt, spännande och djupare plan. Vi vänder oss till både ny och befintlig publik och målet är att öka delaktigheten i och kring teaterevenemang. Projektet riktar sig till personer i alla åldrar. Deltagaren får under tre fysiska träffar närvara vid en repetition eller rundtur och träffa olika kulturarbetare, senare se den publika föreställningen och som avslutning blir det en träff med återblick, utvärdering och reflektion på plats hos teatern.

Den här omgången av Xperience blir kring teaterföreställningen Next to normal av Teater Västernorrland.

I den prisade Broadwaymusikalen Next to Normal möter vi familjen Goodman som vid första anblick lever ett normalt medelklassliv, men bakom villafasaden kämpar familjen med effekterna av mamma Dianas bipolära sjukdom. I skuggan av den upphöjda sonen Gabe blir dottern Natalie alltmer osynlig, och när pojkvännen Henry försöker stötta henne dras även han in i familjens kamp. Pappa Dan gör sitt bästa för att hålla ihop vardagen, för även om allting inte är perfekt kanske livet ändå kan bli näst intill normalt.

 

Det här är ett skruvat familjedrama med en djup emotionell bottenklang. Den sex man starka ensemblen ackompanjeras av en sexmannaorkester. Tillsammans bjuder dem in till ett medryckande, musikaliskt universum. Här serveras inga enkla sanningar, men en möjlighet att följa en människas kamp mot psykisk ohälsa som tar oss genom såväl skratt som gråt.

 

Next to Normal har vunnit både Tony Awards och Pulitzerpriset för bästa musikal och drama. Nu kommer denna världssuccé till Teater Västernorrland.

Datum, innehåll och tider:

Träff 1 - Onsdag den 18 oktober klockan 15:00. Vi gör ett studiebesök hos Teater Västernorrland med rundvandring och besök i verkstäder, ateljéer och kostymförråd där föreställningarna skapas. Vi träffar konstnärlig personal. Det blir också en fikastund där deltagarna får ytterligare inblick i den kreativa processen som leder fram till premiären av Next to normal. Vi bjuder på fika.

Träff 2 - Onsdag den 1 november går deltagarna på föreställningen Next to normal, OBS kvällstid, klockan 19:00. Vi ses i övre foajén klockan 18.30.

Träff 3 - Onsdag den 15 november - avslutning med teaterchefen Kristoffer Berglund, klockan 15:00. Vi bjuder på fika.

Sensus Xperience bedrivs som studiecirkel hos Sensus.

Deltagaravgift:

300 kr

OBS: Sista anmälningsdag är den 11/10 2023!

 

Vad är Sensus Xperience i samarbete med Teater Västernorrland?

Själva konceptet Xperience är en möjlighet att få mer kunskap om och en större upplevelse kring kultur. Det kan handla om att fördjupa sig i en bok som ligger till grund för en teaterföreställning, för att sedan gå på en repetition av på teatern. Det kan ges möjlighet att se lokaler kring verksamheterna och träffa de som jobbar professionellt kring till exempel teater eller musik. Det kan innebära ett besök hos en regissör eller en inblick i hur man jobbar med kostymer och rekvisita kring en teaterföreställning?

Deltagarna får både se en föreställning och öka sin förståelse kring hela produktionen och grundmaterialet, en spännande inblick i en kulturell värld man vanligtvis endast ser från det publika hållet som åskådare. Deltagaren får alltid en fördjupad upplevelse, som till exempel en repetition eller en rundvandring, och en skarp föreställning i Xperience.

Kulturupplevelsen skall förstärkas genom Xperience och detta innebär fler deltagare lockas till nya kulturevenemang i framtiden. Genom projektet ökar Sensus och Scenkonst Västernorrland delaktigheten i kulturlivet på flera plan, vilket i sin tur också har hälsofrämjande effekter. Att öka intresset på detta vis kan dels inspirera framtida arrangörer och kulturarbetare, men framförallt bidra till att fler besökare blir delaktiga i kulturlivet i stort. Vi vill samtidigt också sänka trösklarna för teater och kammarmusik som ofta ses som finkultur.

I framtiden kan andra kulturyttringar ingå i Sensus Xperience, som dans, opera, filmkonst, jazzmusik etc, möjligheterna är stora där samarbeten och intresse finns, framförallt där det finns en publik som kan lyftas och berikas.

Arrangemangsnummer: 104049

Kontaktperson

Kontor