Livsberättargrupper - ett sätt att lindra den ofrivilliga ensamheten genom att erbjuda äldre personer gemenskap, ökad livslust och självkänsla.
9 oktober 2025
Torsdag
Kl 9:30 - 17:00
2 tillfällen, 16 studietimmar
Se beskrivning
Se beskrivning
Som ledare får du stöd och handledning i att skapa trygga samtal där deltagarna delar sina erfarenheter utifrån olika teman, såsom barndom, glädje och sorg, livsval och framtidshopp.
Vad är Livsberättargrupper?
Livsberättargrupper är ett koncept framtaget för att motverka ensamhet och stärka äldres välmående genom strukturerade samtal i trygga miljöer. Deltagarna, som är äldre personer (75 +) får möjlighet att se tillbaka på sina liv, dela erfarenheter och blicka framåt.
Efter avslutad ledarutbildning kan du, tillsammans med ytterligare en ledare, hålla i en grupp bestående av 6 -8 personer som träffs en gång i veckan i 10 veckor. Under träffarna samtalar deltagarna kring olika teman som barndom, ungdomsår, vuxenliv, glädje och sorg, livsval och framtidshopp. Genom samtal, musik och bildmaterial öppnas minnen och tankar upp, vilket skapar meningsfulla möten och social gemenskap.
Utbildningen omfattar två heldagar datumen 9 - 10 oktober.
Tid:
Dag 1: 09:30 -17:00
Dag 2: 09:00-16:30
Plats:
Centrala Göteborg (mer specifik information meddelas senare).
Kurskostnad:
Kurskostnaden är 3550 kr. Ni som tillhör någon av våra medlemsorganisationer, däribland Svenska kyrkan, får ett subventionerat pris och då är kostnaden 2300 kr. Detta förutsätter att ni rapporterar er Livsberättargrupp som folkbildning till Sensus. I kursavgiften ingår kurs, fika och material. Lunch och eventuell övernattning ordnas på egen hand. Det finns gott om olika boenden och lunchställen i Göteborg. Hör av er om ni behöver tips.
Anmälan
Anmälan sker senast 1/10 2025. Anmälan är bindande.
Vi förbehåller oss rätten att ställa in vid för få deltagare.
Du som är verksam inom Svenska Kyrkan eller är ledare inom Sensus kan gå utbildningen till ett rabatterat pris - skriv i meddelanderutan var du är verksam. Vid anmälan uppge Faktureringsadress i meddelande rutan. Du kommer att få en kallelse till kursen c:a en vecka före kursen.
Arrangemanget sker i samarbete med Västra Götalandsregionen.
Om ledarna
Ledare för kursen är Margareta Andersson och Lisbeth Sjöling.
De är båda sjuksköterskor med vidareutbildning inom psykiatri och öppen hälso- och sjukvård och har arbetat med människors psykiska ohälsa främst för äldre inom äldreomsorgen och hälso- och sjukvården. Båda har i många år arbetat med olika forsknings och kvalitetsprojekt med syfte att förbättra kvaliteten för omsorgstagare/ patient, anhöriga och personal. Projekt inom Cancerfonden, Socialstyrelsen, EU-projekt och Senior Göteborg har lett fram till olika studiecirkelmaterial som Det goda mötet, Det sista kapitlet, Reflektionsmodellen, en spegling av äldreomsorgen. Margareta och Lisbeth är utbildade processhandledare och har handlett personalgrupper och studenter. Som pensionärer och volontärer inom Stadsmissionen har de utbildat sig till gruppledare och utbildare inom Livsberättargrupper. De har själva lett flera livsberättargrupper. Pia Gudmundsson föreläser om äldres psykiska hälsa. Pia är forskare inom GU och hennes avhandling handlar om depression hos äldre.
Arrangemangsid: 1628207