Det går inte längre att anmäla sig till denna cirkel, kurs eller arrangemang.

Sök efter liknande eller meddela ditt intresse!

UPPSALA

Kulturnatten hos Sensus: Ska kyrkan vara politisk? -Om vikten av att stå på de utsattas sida

Anna Ardin är författare till boken ” Politisk och profetisk diakoni” utgiven på Argument. Anna är diakon i Equmeniakyrkan.

Datum

10 september 2022

Dag

Lördag

Tid

Kl 15:00 - 15:40

Plats

Sensus UppsalaKungsängsliljan (Måns)

Drottninggatan 4, 3tr 75310 UPPSALA

Pris

Kostnadsfritt

Anna Ardin menar att kristendomen i grunden är en maktkritisk rörelse, oavsett vem det är som har makten. Bibelns profeter vill alla göra världen till en mer rättvis och jämlik plats, där vi tillsammans tar hand om skapelsen. Ofta straffas de för det.

– ”Gud kräver av profeterna att de ska gå före och stå på de förtrycktas sida, men hur ska man kunna stå på de förtrycktas sida om man inte tar ställning mot system och strukturer som förtrycker? Den brasilianske prästen Dom Hélder Câmara sa: »När jag ger de fattiga bröd kallas jag helgon, men när jag frågar varför de fattiga inte har bröd kallas jag kommunist.« Att enbart ger de fattiga bröd riskerar att låsa fast i förtryck i stället för att åtgärda det. När kyrkan genom historien blundat för vissa strukturer, när kyrkan valt den enkla och okontroversiella vägen, så har konsekvensen blivit att den ställer upp på förtrycket, på den etablerade makten.”

På Kulturnatten talar Anna om detta hos Sensus.

Möjlighet att köpa Annas bok och studiecirkelmaterial ”Politisk och profetisk diakoni” till rabatterat pris.

-#kulturnattenuppsala-

Arrangemangsnummer: 293249