Distans

Kreativt Skrivande-Barndom

Att minnas och skriva ner det som vi minns

Startdatum

Aktiviteten är påbörjad men vi tar emot efteranmälningar.

Veckodag

Fredag

Tid

Kl 18:00 - 19:30

Omfattning

7 tillfällen, 12 studietimmar

Plats

På distans

Pris

1800 kr

Antal platser kvar

Gott om platser kvar

 

Målet med denna nätbaserade skrivarcirkel är att bege oss tillbaka till vår barndom, en tid i våra liv som hos de flesta frammanar intensiva minnen. Vi minns det som var roligt men också det som gjorde ont. Vi minns våra tankar om livet, vi minns våra lekar och människorna som fanns runtomkring oss. Vi minns prylar som inte finns längre, vi minns speciella klädesplagg som gjorde oss stolta, vi minns hemliga platser och sömnlösa nätter då vi funderade på universumets oändlighet. Vi minns historiska händelser och hur vi reagerade på dem.

 

Att ge utrymme till barnet som man en gång har varit betyder också att ge kärlek till en liten människa som kanske inte alltid kände sig älskad. Till den i oss som försökte att förstå världen och lista ut vad det innebär att vara en människa. Som råkade ut för tråkiga saker, som ibland kunde vara elak, som hade älsklingsböcker och hemliga platser. Kanske är det just nu läge för att göra något som du länge har tänkt på.

 Tyngdpunkt ligger på skrivandet. Vi delar våra minnen med varandra och stödjer varandra i minnes-och skrivprocessen.

 Du kommer få varierade skrivuppgifter varje vecka samt tips om enkla skrivmetoder. Du kommer en gång i veckan lägga upp dina texter på ett allmänt forum. Du får inspiration av det som andra skriver. Du får hjälp för att strukturera dina minnen och minnas saker som du redan hade glömt. Vi skriver hemma men träffas en gång per vecka på zoom för att prata om skrivmetoder och skrivrutiner och där du kan få feedback på det som du skrivit.

Det handlar inte om att det som vi skriver blir "litteratur" utan att vi skriver alls. Vi försöker att lämna alla prestationskrav åt sidan. Du kan skriva så mycket och så lite som du vill. Vi ska ändå behandla frågor som berättarperspektiv, tempus, skillnaden mellan berätta och visa.

 

Sabine Neumann, MA, har studerat filosofi, lingvistik och tysk litteratur och utbildat sig till skrivpedagog i Berlin. Hon har hållit skrivarkurser i flera språk i över trettio år och gett ut böcker på tyska och på svenska, senast ”Anas – från Damaskus till Malmö” (2022) i samarbete med Anas Al Khan. Dessutom har hon arbetat som litteraturöversättare från svenska till tyska och bl.a. översatt Susanna Alakoskis barndomsskildring ”Svinalängorna”.

 

5 september - 27 oktober

6 skrivveckor, 6 online-möten fredagar 18:00-19:30 (du kan gå kursen även om du inte kan eller vill vara med på zoom-mötena)

När kursen är slut kan du fortsätta med ”Barndom II” som börjar den 3 november och som följer samma koncept, med 6 skrivveckor och 6 online-möten fredagar 18:00-19:30. Pris 1800kr

Arrangemangsnummer: 203878

Ledare

Sabine Neumann

Kontaktperson