Det går inte längre att anmäla sig till denna cirkel, kurs eller arrangemang.

Sök efter liknande eller meddela ditt intresse!

MALMÖ

Konsert

Organisten Mikael Wahlin framför verk av Joseph Jongen #sensushjärtakultur

Datum

13 augusti 2023

Dag

Söndag

Tid

Kl 17:00 - 18:00

Plats

S:t Johannes Kyrka Malmö

Kapellgatan 6 21421 MALMÖ

Pris

Kostnadsfritt

Mikael Wahlin studerade vid Musikhögskolan i Göteborg, där han avslutade med solistdiplom i orgelspel 1988. Efter studierna medverkade han framgångsrikt vid några internationella orgeltävlingar och fick 1989 ett första pris i interpretation i St Albans, England.

Wahlin har gett konserter på platser som Riverside Church i New York City, Crystal Cathedral och Garden Grove i Californien, Town Hall i Birmingham, McEwan Hall och St Giles Cathedral i Edinburgh, Hull City Hall i Kingston upon Hull Katedralen i Chartres, St Bavo i Haarlem och Domen i Magdeburg. Mikael Wahlin har medverkat som solist med orkester och har bland annat framträtt med Kungliga Filharmonikerna i Stockholm i Coplands Symfoni och med Malmö Symfoniorkester i Jongens Symphonie Concertante, vilket skedde i samband med invigningen av orgeln i S:t Johannes kyrka. Wahlin har initierat ny musik för orgel och cello samt fått pris för ett eget verk i Edward Vincents Orgelstiftelses tävling för
Orgelkonsert nya svenska orgelverk.

Utöver egna CD-inspelningar har han också gjort ett stort antal inspelningar för Sveriges Radio där han var veckans artist 2003. Han är verksam som lektor i orgelspel vid Marie Cederschiöld Högskola.

Program

Orgelmusik av 150-årsjubilaren Joseph Jongen
Joseph Jongen (1873–1953)
Toccata
Cantabile
Improvisation – Caprice
Choral
Chant de May
Prélude et Fugue
Petit Pièce
Scherzetto
Petit Prélude
Sonata Eroica

Övrigt

Poetisk och virtuos orgel
Joseph Jongen var Belgiens främste tonsättare under första hälften av 1900-talet. Hans mycket personliga och tilltalande stil integrerar musikaliska influenser från senromantik till impressionism och neoklassicism. Joseph Jongen skrev musik i de flesta genrer, men orgeln var hans eget främsta konsertinstrument. I år är det 150-årsjubileum, och programmet visar bredden av hans skapande för orgel; virtuosa kaskader som i Toccatan och det sällan spelade Preludiet och fugan, lyriska kvalitéer som i Cantabile och Chant de May samt ett starkt symfoniskt bygge som i hans mest omfattande orgelverk Sonata Eroïca. Detta avslutande ensatsiga verk består av en dramatisk introduktion som leder över till ett lyriskt, närmast folkviseartat tema, vilket följs av en rad sammanbundna variationer och avslutas med en fuga som utvecklas till en briljant final.

Samarrangemang med S:t Johannes kyrka

Arrangemangsnummer: 203568

Kontaktperson