I världen finns massor med exempel på ”pinnspel”
28 juni 2025
Lördag
Kl 9:00 - 12:00
1 tillfälle, 4 studietimmar
Se beskrivning
Gott om platser kvar
Troligtvis har folk sedan urminnes tider gjort rytmer med hjälp av pinnar.
Tittar vi ut i världen finns massor med exempel på pinnspel, såsom bones från Irland, USA, Kanada. Bones har fått namnet pga att man tillverkade dom av revben från djur (bra återvinning efter slakt).
Rytminstrument har varit sällsynta i svensk folkmusik, men man har t ex använt klockor, trianglar, skedar och så snatterpinnar.
Kursledaren berättar: Folk har blivit intresserade när jag har plockat fram pinnarna och spelat i olika sammanhang, undrat hur jag gör och provat på. Jag tycker att det skulle vara skoj om vi blir några fler som behärskar ”pinnspelet”. Jag tänker att man kan lära sig grunderna i ”snatterpinnespelet” på två-tre timmar. Jag kommer att hålla med ”pinnarna” (om man inte råkar ha egna) som sedan kan köpas för en billig penning i samband med kursen.
Björn Jakobsson berättar om sin egen erfarenhet.
"När jag var i 20-årsåldern lärde jag mig lite grunder av en irländare. Sen har det i stort varit en vilande kunskap tills jag häromåret fick en skada i vänsterhanden och fick låta fiolen vila. Jag tillverkade några egna pinnar, och lärde mig sedan mycket av spelande genom det fantastiska ”nätet”. Det finns många olika spelstilar samt olika ”klanger” beroende på material och form."
250 kr för medlemmar och 300 kr för icke medlemmar.
15 juni för samtliga kurser
Arrangemangsid: 1625834