Det går inte längre att anmäla sig till denna cirkel, kurs eller arrangemang.

Sök efter liknande eller meddela ditt intresse!

BORÅS

Förintelsens minnesdag i Borås 2023

Förintelsens minnesdag är den dag då vi hedrar minnet av alla som mördades under Förintelsen och de som stod emot. Förintelsens minnesdag är en dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde.

Datum

26 januari 2023

Dag

Torsdag

Tid

Kl 17:00 - 19:00

Plats

Borås stadsteater stora scen

P A Halls Terrass 2 50342 BORÅS

Pris

Kostnadsfritt

Program

Ljuständningscermoni på PA Halls terrass Kl.17.00-18.00 För att hedra minnet av förintelsens offer hålls en ljuständningsceremoni i samarbete med Svenska kyrkan, Röda Korset, Rädda Barnen och Sensus.

På Stadsteaterns stora scen Kl.18.00 -19.00 Kommunfullmäktiges ordförande Per-Olof Höög och Kulturchef Ida Burén inleder med ett tal. Zemer Kapell Trio spelar klezmer- en genre som härstammar från de östeuropeiska judarnas folkmusik och sammanflätas med dokumenterade filminslag av vittnesmål med olika livsöden och en högläsning och presentation av boken ”Jag sjöng mig igenom helvetet” av Fredy Bauer. Susanne Sznajderman-Rytz, ordförande i Riksorganisationen för fortbildning om Förintelsen, presenterar boken och berättar om författaren Fredy Bauer. Skådespelerskan Viktoria Folkesson, läser upp ett segment av boken.

Zemer Kapell Trio spelar klezmer; I klezmermusiken ryms både hjärtskärande vemod, tvära kast och vildvuxen lekfullhet, och har av någon beskrivits som att gråta med det ena ögat, och samtidigt skratta med det andra. Trion sjunger även på jiddisch, ett judiskt språk som talades av miljontals människor före Förintelsen.

Ida Gillner - sopransax, sång Camilla Åström - dragspel, sång Viktor Turegård - kontrabas

Se även utställning på Kulturhusets entré Romer under förintelsen är en utställning från Forum för levande historia.

Utställningen handlar om hur romer genom historien varit utsatta för diskriminering, förföljelse och hot. Under Förintelsen på 1940-talet mördades flera hundra tusen romer.Först under 1980-talet erkände Tyskland att romerna utsatts för ett folkmord under andra världskriget och att de varit ett mål för nazisternas ras- och utrotningspolitik.

Arrangemangsnummer: 501046