Bild: Scandinav Bildbyrå
5 oktober 2023
Torsdag
Kl 17:30 - 21:00
3 tillfällen, 12 studietimmar
Kostnadsfritt
Gott om platser kvar
Välkommen till tre kvällar kring temat Det svåra samtalet.
Som ideell kan du ibland möta människor som vill samtala med dig om djupare frågor. Det kan handla om sjukdom, relationer, meningen med livet eller andra existentiella frågor. Hur kan vi föra ett inlyssnande samtal med dem vi möter. Där den andre får stå i fokus och där vi kan öva oss i att lyssna mer än att tala. Det finns goda metoder och förhållningssätt som vi kan använda oss av när vi ger samtalsstöd åt behövande i församlingen. Vi vill uppmuntra till att våga ta det svåra samtalet, stärka i bemötande och ingjuta mod att våga mötas i samtal. **Ledare** Erik Isaksson är präst och kaplan vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut i Lund. Erik har tidigare arbetat som sjukhuspräst i Lund och med hospicevård i Botswana.
Preliminärt upplägg
Under första träffen 5 oktober 2023 kommer Erik att tala om hur vi som medmänniskor kan hjälpa andra att tala om existentiella frågor och om hur vi kan möta människor i sorg och kris. Vi får med oss grunderna i att föra ett inlyssnande samtal utifrån att vara medmänniska. Här kan är max antal 30 personer Under följande två träffar 12 och 19 oktober (som du anmäler dig separat till) leder Erik en dialog om skillnaden mellan olika slags samtal, innehåll, förväntningar och krav samt gränsernas betydelse i en samtalskontakt. Här kommer vi också att öva oss i samtal med varandra som resurser.
Det ges tillfälle att reflektera över fösta träffens föreläsning samt dela egna erfarenheter. Vid dessa tillfällen är det max 12 deltagare. Du kan alltså välja att bara vara med vid första tillfället eller att vara med vid allt tre tillfällena.
Vi startar kvällen med drop-in fika från 17.30. Programmet börjar kl 18.
Kurskostnad och anmälan
Kursen är gratis. Anmäl dig senast 21/9. Begränsat antal platser. Platserna på kurstillfälle 2 och 3 är nu fulla, men du är så välkommen på föredragen den 5 oktober.
Vid frågor kontakta Solveig Vollin solveig.wollin@jamshog.org, 0722-35 56 11 eller Maria Nilsson maria.nilsson@sensus.se 0761-69 64 71
Kursen sker i samarbete med Lunds stift, Sensus och Jämshögs folkhögskola
Arrangemangsnummer: 202897