Det går inte längre att anmäla sig till denna cirkel, kurs eller arrangemang.

Sök efter liknande eller meddela ditt intresse!

STOCKHOLM

Dekolonisering av oss själva och Sápmi

Välkommen till en föreläsning som får dig att tänka till och få en större förståelse för vad kolonisering och dekolonisering har inneburit och innebär i Sápmi idag.

Datum

19 november 2023

Dag

Söndag

Tid

Kl 10:30 - 12:00

Plats

Sensus Stockholm Medborgarhuset (plan 7)Stora konferensen 10

Medborgarplatsen 4 11826 STOCKHOLM

Pris

Kostnadsfritt

Det är allas vårt ansvar att förstå detta, för att kunna göra medvetna val och säkra att den samiska kulturen lever vidare hos våra kommande generationer.

Föreläsningen riktar sig både till den som vill få en större förståelse för samernas situation och villkor samt till samer som vill förstå hur vi än idag påverkas av koloniseringen av Sápmi och vad vi kan göra för att dekolonisera oss själva.

Samerna som folk och Sápmi som nation har sedan minst tusen år tillbaka upplevt en ständigt pågående kolonialisering av både markerna och kulturen, men också av normerna och sättet att tänka och värdera det samiska. Idag fortsätter koloniseringen av Sápmi och samernas kultur och språk med oförminskad takt genom exploatering av samernas marker till gruvor, vindkraftsparker, turism m.m. samt otillräcklig utbildning i samiskt språk, kultur och historia. Koloniseringen förstärks av okunskap att samerna är urfolk i Sápmi och att olika kulturer har olika grundläggande livsfilosofier.

Föreläsningen är gratis och arrangeras med stöd från Stockholm stad och Sensus. Du anmäler dig här: https://simplesignup.se/event/210708


Våra två kunniga och inspirerande föreläsare är:
Gudrun Kuhmunen
Förskollärare och samisk aktivist från Gällivare som 1986 var med och öppnade Sveriges första samiska förskola, Skierri. Hon har även läst urfolksledarskap och pedagogik och utbildat blivande samiska förskollärare på samiska högskolan i Kautokeino.


Gudrun är även en av dem som startade upp Laponia Tjuottjudus, en förvaltning av ett världsarv där samisk urfolkskunskap är en röd tråd i förvaltningen av världsarvet. Hon har också tillsammans med Asta Balto skrivit boken ” Máhttáhit - samiskt självbestämmande och samiskt ledarskap” som gavs ut 2014.
Du kan lyssna till en intervju med Gudrun i podden Samesystrar här: https://samesystrar.se/gudrun-kuhmunen/

Ol-Johán Sikku
Civilekonom och samisk aktivist från Sohppar och Sárevuopmi. Ol-Johán har arbetat med samisk samhälls- och kulturell utveckling sedan ungdomsåren. Han har jobbat med konsultuppdrag och projektledning i samisk näringslivsutveckling, -kultur, -språk samt forskat kring samisk traditionell kunskap och studerat koloniseringens konsekvenser för urfolk/samer och hur man arbetar med dekolonisering.


I juni 2023 avslutades ett sexårigt projektledaruppdrag för SáMOS-projektet vid Sametinget på norsk sida av Sápmi, som Ol-Johán var projektledare för. Uppdraget var att ta fram principer för samisk förskolepedagogik och starka språkmodeller utifrån samisk kultur, -traditioner, -språk, -naturfilosofi och -ledarskap.
Du kan se en tidigare föreläsning med Ol-Johán här: https://urplay.se/.../205830-ur-samtiden-dekolonisering...
***
Denna föreläsning är gratis och arrangeras med stöd från Stockholm stad och Sensus. Du anmäler dig här: https://simplesignup.se/event/210708

Obs! För samer arrangeras en 3 timmars fördjupningsworkshop i anslutning till föreläsningen, den 19/11 kl.13-16 i samma lokal. Läs mer och anmäl dig här: https://simplesignup.se/event/210710

Bures boahtin!/ Buorisboahtem!/ Burist båhtem!/ Buerestbåhtieme!/ Buerie båeteme!/Välkommen!

 

Arrangemangsnummer: 307589