Det går inte längre att anmäla sig till denna cirkel, kurs eller arrangemang.

Sök efter liknande eller meddela ditt intresse!

KALV

Att lyssna med täckta öron och se med slutna ögon

Konsert med Soyuz21 och Klaus Lang på Kalvfestivalen 2022.

Datum

11 augusti 2022

Dag

Torsdag

Tid

Kl 21:30 - 22:30

Plats

Kalv kyrka

Kalv kyrka 51261 KALV

Pris

Kostnadsfritt

Vad vi uppfattar är mycket ofta inte vad våra sinnen antyder - i själva verket är det vår föreställning om något, format av olika begrepp. Vi hindras i att förverkliga vår sensoriska perception av en inlärd mekanism i vårt sinne. Det är inte ovanligt att våra förutfattade förväntningar, våra fördomar, är precis motsatsen till vad vi sensoriskt upplever. Om vi försöker undvika alla ljud blir de bara starkare, om vi blundar blir det ljust. Vi kanske ifrågasätter vad vi verkligen ser när vi blundar för att "se ingenting", och vad är ens vår idé om att "se ingenting" och "mörker"? Detsamma gäller för rörelse också. Ibland kan vi inte säga om ett föremål rör sig eller inte. Är det ett ackord vi lyssnar på, eller en rad? Ett lager eller en process? Eller är det bara vårt sinne som rör sig? Var kan vi hitta svaren på dessa frågor?- Klaus Lang

Med idylliska byn Kalv som kuliss får du uppleva en festival för nutida konstmusik, där man blandar musik från förra årtusendet med det nyskrivna. Deltagarna från lokala och regionala likväl som internationella ensembler.

Om artisterna Schweiziska ensemblen soyuz21 – samtidsmusikensemble Zürich – har turnerat som en internationellt aktiv ensemble sedan 2011. Ensemblen har en egen konsertserie samt framträder regelbundet världen om på festivaler och konserter. I år i Kalv medverkar ensemblen på flera konserter, alla med olika prägel. I kvällens program får vi höra de dela scen tillsammans med tonsättaren Klaus Lang i en specialskriven version för Kalvfestivalen av hans Bright Darkness.

Klaus Lang är en österrikisk organist och tonsättare som utvecklat ett säreget musikaliskt språk. I sin musik vill han inte använda ljud utan snarare låta ljuden utforskas och ges en möjlighet att veckla ut sin inneboende rika skönhet. Bara när ljud tillåts vara bara ljud kan det upplevas som vad det faktiskt är: ett tidsligt fenomen - hörbar tid. Klaus Lang ser tid som tonsättarens genuina material, och samtidigt som musikens fundamentala innehåll. Enligt hans synsätt är musikaliskt material: tid upplevd genom ljud. Musikens syfte är att skapa upplevelser av tid genom lyssnande. Musik är hörbar tid.

Priser

  • En konsert-150 kr
  • Festivalpass- 400 kr
  • Barn/ungdom under 18 år- gratis

För mer information

Genomförs med stöd av Västra Götalandsregionen

Arrangemangsnummer: 811128