Tillsammans för att främja transpersoner inom folkbildningen
I många år har ledare och anställda i såväl Sensus som andra studieförbund lyft frågan kring att vår deltagarrapportering skapar könsuppdelad statistik. Sedan i höstas finns nya rutiner för transinkluderande rapportering efter ett studieförbundsgemensamt initiativ.
– Vi var många som såg att Folkbildningsrådets krav på information i rapportering av studiecirklar och kulturevenemang riskerade att vara diskriminerande och problematiska för personer som är trans, berättar Andie Stendin på Antidiskrimineringsbyrån Uppsala.
För att skapa förändring tog slutligen en grupp representanter från olika studieförbund tag i saken och bildade en arbetsgrupp med Studieförbunden i samverkan. Andie representerade Sensus och Sensus antidiskrimineringsverksamheter i arbetet.
– Vi har sedan hösten 2023 utvecklat förslag på nya riktlinjer och ett stödmaterial för en transinkluderande rapportering av kön inom folkbildningen. Folkbildningsrådet godkände förslagen och förändringar är nu gjorda. Det känns väldigt bra! säger Andie.
Fyra förändringar i Gustav
Förändringarna som genomfördes hösten 2024 för att göra rapporteringen mer inkluderande i vårt rapporteringssystem Gustav var:
- I personkorten har det tydliggjorts att rapporteringen av kön endast avser juridiskt kön, genom att tidigare rutan ”kön” ändrats till ”juridiskt kön”. En faktaruta har införts som förklarar varför informationen samlas in och hur den används.
- Rutan ”juridiskt kön” (tidigare ”kön”) har dolts. Den visas bara när den ska fyllas i manuellt, dvs när personnummer saknas, t.ex. när deltagaren har LMA-nummer, europeisk id-kort eller liknande.
- När ett personnummer läggs till fylls övriga fält i automatiskt med uppgifter från folkbokföringsregistret. Personuppgifterna uppdateras kontinuerligt via tjänsten SPAR (marknadsinfo). Det finns nu ett val som avbryter den automatiska uppdateringen av namn från folkbokföringsuppgifterna, och att det förnamn som deltagaren angett istället alltid används. Detta för att förhindra en eventuell situation där deltagarens namn byts ut mot det folkbokförda namnet (i de fall namnen inte överensstämmer).
- Vid rapportering av könsfördelning vid kulturprogram har den tidigare rutan ”antal kvinnor” tagits bort och ersatts med ett dragreglage där rapporteringsansvarig ska ange en uppskattad könsfördelning. En faktaruta har införts, som förklarar varför informationen samlas in, hur den används, och att det går att bedöma andelen på olika sätt.
– Förändringarna rättar inte till alla problem. Men det här arbetet bidrar till en förbättring och att frågorna får utrymme. Vilket är en viktig del av att skapa transinkluderande folkbildning, förklarar Andie.

Ett sätt att öka kompetensen i frågorna
Riktlinjerna och metodmaterialet går från att studieförbunden ska erbjuda alla deltagare ett gott och jämlikt bemötande.
– Medarbetare i studieförbund och cirkelledare får genom materialet förståelse för problemen som uppstår om det saknas transkompetens när vi samlar in uppgifter om deltagarnas kön genom personnummer i studiecirklar och genom uppskattningar vid kulturprogram.
Materialet ger information som är lätt att förstå om kön, trans och att det kan uppstå utmaningar för transpersoner, vars juridiska kön inte alltid överensstämmer med den könsidentitet de själva känner.
– Det här bidrar till att Sensus ledare och anställda utvecklar ett mer kompetent bemötande. Sensus blir en bättre organisation när vi ökar kompetens kring transfrågor, kön och hbtqi-rättigheter, både i arbetsmiljö och bemötande.
Ett material för många
Materialet bygger på erfarenheter från medarbetare i olika studieförbund och är utformat som en gemensam resurs för att stärka mötet med deltagarna i Sveriges folkbildningsverksamhet.
– Genom dialog och samverkan hoppas vi att arbetet med transinkluderande rapportering ska bidra till en folkbildning där allas identitet och erfarenheter kommer till uttryck.
Är du intresserad av att veta mer om metodmaterialet eller hur du kan arbeta med dessa frågor i din verksamhet, är du välkommen att kontakta Andie!
Nyfiken på metodmaterialet?
Ta del av metodmaterialet Transinkluderande rapportering och bemötande i studieförbundens verksamhet.