Skriva för livet

19 maj, 2025
  • Livsfrågor

Studiecirkeln "Skriva för livet" i Göteborg samlade 13 deltagare tillsammans med en ledare för att i trygga former utforska skrivandets roll i att bearbeta erfarenheter av förlust i samband med suicid. Genom att arbeta med teman som Miljö/Plats, Sinnen, Föremål/Minnen, Närvaro/Frånvaro samt Kropp erbjöds deltagarna ett ramverk för att med ord ge uttryck för både känslor och tankar kring en komplex livserfarenhet.

Varje träff inleddes med en kort guidad meditation som gav alla möjlighet att finna lugn och närvaro i stunden. Därefter följde ett tematiserat upplägg med två skrivövningar där flödesskrivandemetoden låg till grund. Tanken var att låta både hjärta och hjärna vara aktiva samtidigt, så att skrivandet kunde ske fritt utan inledande redigering.

Efter övningarna följde samtal i helgrupp eller i mindre grupper, där deltagarna tillsammans reflekterade över sina texter och delade sina upplevelser av att vara närstående till någon som tagit sitt liv. I vissa moment genomfördes även gemensamma skrivövningar, vilket gav ytterligare utrymme för dialog och delat berättande.

Verksamheten kompletterades vid två tillfällen med litteraturstudier utifrån diktsamlingarna "Patient" av Sofia Dahlen och "Skadad Skapad Åter" av Sorin Masifi. Dessa böcker användes som inspirationskälla och bidrog med ytterligare perspektiv på ämnet.

Flera deltagare har beskrivit att sammanhanget och det trygga rummet varit avgörande. Även om det kan kännas skrämmande att ge ord åt sina erfarenheter, har skrivandet fungerat som ett verktyg för att på ett varsamt sätt närma sig och bearbeta en svår livshändelse. Mötesplatsen har också inneburit ett forum för samtal, där ordens kraft bidragit till att samverka i förståelsen av både gemensamma och individuella upplevelser.

Arbetet med att möta svåra livserfarenheter genom skrivande och reflektion har onekligen erbjudit en arena för att på ett respektfullt sätt dela med sig av personliga berättelser. Genom att använda skrivandet som ett uttrycksmedel har deltagarna fått möjlighet att utforska och kommunicera sina känslor inom en stödjande gemenskap.

Hösten 2025 kommer en ny grupp att starta i Göteborg i samverkan med SPES Västra kretsen.