Rum för samtal när existentiell hållbarhet är med på festen

2 juni, 2025
  • Tro och religion
  • Hållbar utveckling

Under Göteborgs stiftsfest samlades utställare och deltagare för att utforska och diskutera hållbarhet genom folkbildningens metoder. Sensus skapade en plats för samtal om existentiell hållbarhet, där interaktiva aktiviteter som Människobingo och lyssnande på barns röster uppmuntrade till reflektion. Deltagarna engagerades i meningsfulla diskussioner om framtidens utmaningar och möjligheter, vilket skapade en atmosfär av lärande och gemenskap.

– Vi behöver prata om hållbarhet! Om olika förutsättningar i stad och land. Om framtidsbilder!

Hon slår sig ner direkt på mattan med en kopp kaffe. Det är en annan utställare på det så kallade torget under Göteborgs stiftsfest den 1 mars som vill tänka tillsammans kring kommande arrangemang och fördjupa samarbetet kring hållbarhet. Sensus förstår att vi relaterar till en komplex livsväv och en natur som vi alla är del av. Så utöver en monter med folkbildningens metoder blev en plats kring existentiell hållbarhet Sensus stora bidrag till Stiftsfesten.

Några timmar senare sitter tre personer koncentrerade på samma matta, men en våning upp, på sittpuffar och fåtöljer. De är tysta. De lyssnar via hörlurar på barn som berättar om framtiden, vad kyrkan, en präst och diakon är.

Kyrkan är något man gör, säger ett av barnen i hörlurarna.

Ett annat barn säger något som bjuder in till ett skratt innan lyssnarna återgår till fokus.

Sensus erbjuder under denna samling av ideella, förtroendevalda och anställda en plats med existentiell hållbarhet i fokus. Det är 1500 deltagare och ett fullt program. De som lyssnat på barnens röster dröjer sig kvar, berättar vad det de hört väckt i dem. Andra bläddrar i böcker och studiematerial.

– Det är fint att få samlas till fest och hopp när demokratin går tillbaka, säger en äldre kvinna som är ideell i stiftet efter att ha suttit ner och pratat en stund.

– Jag jobbar med hållbarhet och vill göra mer, men det är svårt att få till tid, säger en engagerad men trött diakon.

Studiematerialet Runt Elden engagerar många och föder nya idéer

– Vi har en grupp 50-60-åringar som möts för promenader tillsammans. Tänk om de kunde avsluta sina promenader runt elden med samtal? Vi kommer överens om att höras vidare kring detta.

Folkbildningen behövs och vi testar på folkbildningsmetoder mitt i myllret, och det är tydligt att vi har ett eget rum i cirkeln, där vi låter var och en dela berättelser med hjälp av bilder. Grundfrågan blir "Vem är du och vilken bild har du valt?".

EH2
Incheckning med bilder i myllret.

En annan metod vi bjuder in till är Människobingo med Multireligiösa almanackan som pris efter en full bingoruta.

– Är vi först?! Har vi vunnit? Alice Källberg och Evelina Grönlund kommer engagerat med en full bingobricka.

– Det var svårt att hitta en person som jobbar med Färdplan för klimatet. Vi trodde att alla som har en ledande position eller är chefer skulle säga att de jobbar med Färdplanen, men nej så var det inte, trots att alla församlingar ska jobba med färdplanen. Vi ska gå tillbaka och prata med de vi mötte i bingot.

EH1
Alice Källberg och Evelina Grönlund spelar Människobingo i Sensus monter.

Stiftsfesten avslutas med tårta, och vi konstaterar, att rum och platser att prata om existentiell hållbarhet med folkbildningsmetoder behövs, även, eller kanske särskilt på fest. Vi behöver fira det som görs bra – tillsammans!