Panelsamtal om existentiell ekonomi under Sensus Hållbara folkbildningsvecka

20 november, 2024
  • Mål 10 - Minskad ojämlikhet
  • Mål 8 - Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
  • Ekonomi

Vad är en existentiell ekonomi? Det var frågeställningen som paneldeltagare från Föreningen Salo, Linköpings universitet och Norrköpings Kulturskyddsförening diskuterade i ett spännande samtal om samhällsekonomi under Sensus Hållbara folkbildningsvecka i Norrköping.

Vem betalar? Hur ser vi på fattigdom, ohälsa och migration? När skola, vård, omsorg, bildning och kultur ska klara sig själva och när människor enbart ses som en kostnad i en allt tuffare samhällsekonomi – då får det konsekvenser. Om konsekvenserna är orimliga behöver vi ställa oss de svåra frågorna. Vad är en existentiell ekonomi?

Det var frågor som diskuterades under ett panelsamtal om existentiell ekonomi under Sensus Hållbara folkbildningsvecka. En vecka fylld av folkbildande workshops, samtal och föreläsningar runtom i landet kopplat till de globala hållbarhetsmålen.

I samarbete med Sveriges Alternativa Landsorganisation (Föreningen Salo), Norrköpings Kulturskyddsförening, Norrköpings stadsbibliotek och Linköpings universitet bjöd Sensus in till detta spännande panelsamtal där publiken fick lyssna till Henrik Lund (Föreningen Salo), Mehran Noghabai (f.d. Linköpings universitet), Peo Hansen (Linköpings universitet) och Göran Sarring (Norrköpings Kulturskyddsförening) diskutera hur samhällsekonomin fungerar – och hur den borde fungera.

Ett drygt tjugo personer hade kommit till Norrköpings stadsbiblioteket för att lyssna till samtalet. Paneldeltagarna bidrog med intressanta inlägg från sina mycket skilda perspektiv och genom folkbildningens metoder fick publiken möjlighet att interaktivt delta i samtalet. Flera deltagare i publiken uttryckte en stark vilja till att delta i fler folkbildande verksamheter på temat existentiell ekonomi.

Henrik Lund, ordförande i föreningen Salo och en av kvällens paneldeltagare uttryckte sin glädje över samtalet:

Jag är mycket nöjd med arrangemanget, lokalen och publiken som ställde intressanta frågor. Vi fyra paneldeltagare fick lyfta våra respektive perspektiv och alla uttryckte att de var nöjda efteråt när vi summerade samtalet.

Samtal fortsätter

Arrangemanget var en del av Sensus arbete med existentiell hållbarhet i Norrköping. Maija Löfgren, verksamhetsutvecklare på Sensus berättar att de framöver planerar att hålla ett rundabordssamtal på temat:

– I samarbete med föreningen Salo vill vi utforska Modern Monetary Theory (MMT), för att samtala vidare och lära mer om existentiella frågor i förhållande till ekonomi.