Bild: David Oest

Nya scenkonstsamtal för Göteborgs kulturintresserade

8 oktober, 2019
  • Dans och teater

Har du suttit och lyssnat på ett samtal om något intressant och tänkt att du skulle vilja säga vad du själv tycker? Och känner du igen tillfället då några experter står där framme och pratar och när det är tre minuter kvar frågar moderatorn om det finns en publikfråga? När vi ville fylla Esperanto- scenen med aktiviteter som förenade folkbildningen med scenkonsten så testade vi att hösten 2019 ha tre stycken samtal på ett nytt sätt.

Vi bjöd in till tre måndagar kring tre olika ämnen, alla med fokus på scenkonst. Någon kulturpersonlighet fick inleda i cirka 30 minuter för att sätta igång tankarna, därefter gjorde vi någon av de samtalsmetoder som finns i Metodboken som Sensus har gett ut.

Det första samtalet handlade om politisk teater och där inledde Carl Harlén. Carl är en av grundarna till Teater Uno och har arbetat som skådespelare i cirka 45 år. Kanske känns han igen från TV-serier som Sally och Saltön. Efter hans inledning följde samtalsmetoden Fiskskål, en metod där alla sitter i en stor ring och i mitten av ringen finns det fyra stolar. Sätter man sig på någon av de fyra stolarna får man prata om ämnet, sitter man i den yttre ringen lyssnar man bara. Det blev ett spännande samtal och efter 1,5 timme bröt vi och då visade det sig att alla hade sagt någonting!

Andra gången tog vi upp temat om vi ändrar vår åsikt om ett verk om vi får reda på att upphovspersonen är otrevlig eller har gjort något brottsligt. Något som de flesta säkert har funderat över. Aktuella exempel är bland annat R. Kelly eller nobelpristagaren Peter Handke. Den som fick oss att fundera ytterligare på detta var den före detta teaterchefen på Teater Halland, Stefan Ridell. Metoden vi gjorde hette Kunskapsjakt och nu var det 22 personer som deltog i samtalet!

Höstens sista tillfälle bjöd på ett samtal om scenkonst. Matilda Klamas från teater Nu och Scenkonstguiden inledde. Denna kväll blev det väldigt vilda diskussioner om vad scenkonst är och vad som inryms i det begreppet, man kunde även skönja att det finns skillnader hur i vi ser på olika konstuttryck och vilka ord vi använder. Mycket spännande!

Dessa samtal har varit så lyckade så vi fick komma till den stora kulturpolitiska konferensen Folk & Kultur i Eskilstuna och hålla ett samtal. Och under våren 2020 gör vi tre nya samtal på Esperantoscenen.