Nationella minoriteter och Demokrati och människovärdedagarna
- Demokrati och rättigheter
Under Demokrati- och människovärdedagarna i Norrköping anordnade Sensus, i samarbete med kommunen och lokala aktörer, två evenemang för att belysa minoritetsfrågor.
Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter, går att läsa i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. De nationella minoriteternas rättigheter har dock inte uppfyllts, varken historiskt eller idag. Vittnesmål och kunskap om hur nationella minoriteter behandlats historiskt och fortfarande behandlas idag är en viktig fråga för alla.
Under Demokrati- och människovärdedagarna, som hålls i samband med Förintelsens minnesdag varje år i Norrköpings Kommun, anordnade Sensus två arrangemang i samarbete med Norrköpings Kommun, Norrköpings Konstmuseum och lokala nationella minoritetsföreningar.
Det första arrangemanget var en föreläsning med Lennart Rohdin, som är expert på nationella minoriteter och minoritetsspråk och en av huvudarkitekterna bakom Sveriges politik för de nationella minoriteterna och minoritetsspråken samt den stärkta minoritetslagen från 2019. Lennart behandlade frågor som:
– Varför går utvecklingen kring nationella minoriteters rättigheter sakta?
– Vilka krafter håller tillbaka utvecklingen?
– Varför är det så svårt att tillämpa minoritetslagen?
Föreläsningen hölls i den anrika gamla konstfilmsbiografen Harlekinen, belägen i Stadens Konstmuseum. Ett trettiotal personer kom och lyssnade till en mycket engagerande, beläst och kunnig föreläsare. Många uttryckte förvåning, bestörtning och upprördhet över hur vår historia ser ut och hur lite kunskap vi fått kring området nationella minoriteter. Hur Sverige och det svenska samhället skapats är inte någon vänlig historia.
– Lennart inspirerade med sin klokskap om nationella minoriteter och minoritetslagen, berättade Raija Arvidsson, strateg för social hållbarhet i Norrköpings Kommun. Vi fick större kunskap och förståelse kring nationella minoriteters situation i Sverige, som många gånger kan vara tuff med exempelvis rasism, oförståelse och okunskap från majoritetsbefolkningens och andra minoriteters sida.
Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter.
Det andra arrangemanget var en Minoritetsafton där allmänheten bjöds in till Sensus lokaler för att ta del av våra nationella minoriteters språk och kultur. Huvudprogrammet för kvällen var att ordförande för den finska föreningen Pursi, Tellervo Kaattari, intervjuade den finske romske musikern Allan Roth om hur det är att leva som rom igår och idag i Sverige respektive Finland. Vår historia är fascinerande och samtalet framkallade både skratt och tårar. Det bjöds på finska blåbärspiroger och traditionell kaffeost från Tornedalen, och Allan Roth spelade och sjöng finsk romsk musik så att taket nästan lyfte. Publiken var blandad, vilket skapade fin stämning.
– Minoritetsaftonen blev en mycket lyckad satsning ur vårt perspektiv, förklarade Tellervo Kaattari, ordförande för Pensionärsföreningen Pursi. Vi hade samlat en intresserad skara av deltagare och åhörare. Vi representerades av sverigefinnar, men även tornedalingar, finska romer och andra sverigefinnar medverkade denna kväll. Det mest positiva var att publiken var så engagerad i programmet. Det kom intressanta frågeställningar och därmed uppstod det en bra dialog mellan publiken och aktörerna.
– Kul att publiken bestod av flera generationer också. Och alla kunde njuta av kaffe, te, saft och goda tilltugg. Vi på pensionärsföreningen Pursi ser fram emot att fortsätta samarbetet i nationella minoritetsgruppen, avslutade Tellervo.
Sensus samordnar NM-dialog i Norrköping där representanter för Norrköpings Kommun och våra nationella minoriteter regelbundet träffas för att tillsammans arbeta för ett ökat intresse och kunskap kring frågor om Sveriges nationella minoriteter. Det arbetet fortsätter nu med stor vilja och engagemang!