Multireligiösa almanackan – en brobyggare för förståelse och acceptans
- Tro och religion
Den 22 januari presenterades den Multireligiösa almanackan på Agora kulturhus i Skäggetorp, Linköping. Många hörsammade inbjudan, både en intresserad och nyfiken allmänhet samt representanter från kyrkor, samfund, studieförbund och föreningar.
Den Multireligiösa almanackan beskriver över 120 religiösa högtider som firas i det mångreligiösa Sverige. Midsommar, jul och påsk presenteras tillsammans med högtider som Buddhadagen, chanukka och eid. Syftet är att ge en bredare förståelse för de olika religioner och kulturer som samexisterar inom landets gränser.
Den Multireligiösa almanackan kan fungera som en brobyggare för större förståelse mellan olika kulturer, religioner och människor.
Lina Ghazzaoui, verksamhetsutvecklare på Sensus Riksförbund och projektledare för almanackan, berättade om arbetet med almanackan och delade med sig av många tänkvärda insikter under kvällen. Hon underströk bland annat möjligheten att använda almanackan som en brobyggare för större förståelse mellan olika kulturer, religioner och människor. Lina poängterade också att möten och ökad kunskap om varandra är avgörande för att minska fördomar och främja ett inkluderande samhälle.
– Det bästa vaccinet mot fördomar är att mötas och lära känna varandra, sade Lina. Hon uttryckte även en förhoppning om att almanackan ska bidra till ökad förståelse och acceptans.

Evenemanget erbjöd också tid för mingel och nätverkande, och alla fick möjlighet att personligen fundera över vilken högtid från en annan religion de skulle vara nyfikna på att få vara med och fira. En av kvällens deltagare summerade:
– Det är så viktigt att få en inblick i Sveriges religiösa mångfald och att diskutera hur vi tillsammans kan göra vårt samhälle mer inkluderande. Och tänk om vi skulle kunna få fira den hinduiska högtiden Holi tillsammans här i Skäggetorp. Holi – färgernas fest, det skulle vara fantastiskt!
Personer på huvudbilden: Från vänster Liza Hagberg Lerner, församlingsherde Skäggetorps församling, Katja Wiebe, integrationspedagog Skäggetorps församling, Lina Ghazzaoui, verksamhetsutvecklare Sensus och Lena Åkesson, enhetschef Sensus.