Kvar i Stan Music Camp

14 december, 2022
  • Musik – Band och artister

I år har Sensus varit med och medarrangerat låtskrivarlägret ”Kvar i Stan Music Camp” i Linköping, som gick av stapeln på Skylten. Detta var andra upplagan av campet och fokus låg denna gång på genren K-pop.

Kvar i Stan Music Camp är ett initiativ av Christel Valsinger och Anton Nessvi för att ge nya och lovande låtskapare en chans att träna på och lära sig om ett arbetssätt som ligger nära den professionella musikbranschen. Detta var andra upplagan av campet och fokus låg denna gång på genren K-pop. K-pop kallas den sydkoreanska musikscen som består av (oftast) grupper som tränats i sång och koreografi under många år innan de tar steget ut i rampljuset.

Flera svenska låtskrivare och producenter har lyckats nå stor framgång inom K-pop och några av dem kommer från Linköping. Tanken var ett låtskrivarcamp där mindre erfarna musikskapare boende i Östergötland kan få prova och lära sig att skriva K-pop med några av dessa etablerade. Till campet engagerades exempelvis Pontus Kalm, som är kontrakterad till musikförlaget The Kennel, ett av Sveriges största inom K-pop.

På ett camp skriver man musik tillsammans i grupp och för att varje grupp skulle få guidning i den ganska speciella genre som K-pop är, behövdes en K-popkunnig person i varje studiorum. Via våra kontakter med förlagen kunde vi också engagera ytterligare två låtskrivare, Isak Alvedahl och tidigare Linköpingsbon Gabriel Brandes.

unknown2

Tolv personer deltog i campet och skrev musik på “leads” från The Kennel, vilket innebär att vi fick ta del av önskemål från ett av de stora skivbolagen i Sydkorea, som letar låtar till några av sina grupper. Sex av deltagarna är boende och verksamma i Östergötland, ytterligare två kommer härifrån. En tredjedel av deltagarna var kvinnor.

Campet inleddes med en föreläsning av Pontus Kalm, som visade hur en K-poplåt han producerat är uppbyggd. Han gav också konkreta tips för att deltagarna snabbt skulle komma igång. På lördagen arbetade tre grupper med fyra personer i varje. På söndagen delades deltagarna in i nya grupper och skrev ytterligare en låt och på eftermiddagen samlades alla och lyssnade på varandras alster. Totalt resulterade campet i sex låtar. Förlaget avgör sedan om låtarna är redo att skickas till skivbolaget i Seoul.

För de flesta av deltagarna innebar campet att de fick testa en ny genre och samarbeta med människor de aldrig träffat förut. Kanske kommer flera att fortsätta arbeta tillsammans och hålla kontakten. Campet kan hjälpa till att bygga upp ett sammanhang för musikskapare i Östergötland som inte funnits förut.

unknown4