Kriminalitet, klimatångest och klassiska visor
Uppsala bjöd på kultur i varje hörn under årets Kulturnatt, med dans på gatorna, eldshower och konserter. Hos Sensus var stämningen gemytlig, många besökare kom för att diskutera, ta en kopp kaffe, lyssna till intressanta föreläsare och njuta av musik.
Johan Söderman, docent i musikpedagogik, inledde kvällen med föreläsningen "Hiphop: Bildning eller Kriminalitet?". Han utforskade hiphopens olika aspekter och dess påverkan i samhället, och argumenterade för att hiphop kan vara både en källa till bildning och en arena för kontroverser.
Föreläsningen följdes upp av Jonas Scharafinski från Elements Hip hop studio, som pratade om hur studion arbetar med ungdomar. Kopplingen mellan Johans teoretiska perspektiv och hip hop studions praktiska arbete blev tydlig.
Medan Johan gav en akademisk ram för hiphopens potential, visade studion hur detta kan omsättas i verkligheten. Elements Hip hop studio arbete är ett levande bevis på hur musik och kultur kan skapa positiva förändringar i samhället.
Klimatpsykologer om klimatångest
Föreläsningar om filosofiska ämnen gav besökarna mycket att tänka på. Diskussioner om Platons syn på rättvisa och demokrati ledde till en djupare förståelse för dessa klassiska idéer och deras betydelse i dagens samhälle. Intresset och engagemanget var stort, och diskussionen fortsatte även efter föreläsningen.
Därefter klev klimatpsykologerna in i rummet och tacklade klimatångestens komplexa värld, samt de psykologiska barriärer som kan hindra miljöaktion. De bjöd också på strategier för att navigera dessa utmaningar. Kvällen avslutades med en akustisk liveshow av Ruben Holmberg som tolkade Bellman, Vreeswijk och Edwall med skickligt gitarrspel och känslosam sång.
Sensus bidrag till Kulturnatten visade hur kultur kan förena människor och skapa meningsfulla möten. Inte minst visar det på behovet att lyfta ibland svåra och tunga ämnen.